Пандемія та війна посилили діджиталізацію державних процесів. Змінився навіть формат судочинства в Україні. Використання режиму відеоконференції в суді стає дедалі популярнішим.  За таких умов фізична присутність сторін у судовому процесі не є необхідною. Але є нюанси. Пояснюємо, як зараз працює дистанційне судочинство та як його можна покращити.

Законодавчі особливості та способи підключення до засідань

Участь сторін процесу у судовому засіданні у режимі відеоконференції (ВКЗ) є частиною системи електронного суду, через яку учасники і під’єднуються до засідання. За законом, судове засідання може відбуватись онлайн з поважних причин. Наприклад, якщо учасник справи має проблеми зі здоров’ям. 

З початком російського вторгнення частота використання такої можливості стрімко збільшилась. У березні 2022-го Верховний суд зазначив, що учасник кримінального провадження може долучатися до судового засідання за допомогою власних засобів зв’язку. Тобто не обов’язково, щоб учасник справи долучався до засідання з приміщення іншого суду — приєднатися до процесу можна й з дому, офісу чи авто. Головне, аби цю особу було чітко чутно та видно. При цьому треба звертати увагу на роз’яснення такому учаснику його процесуальних прав та обов’язків. 

Крім підключення через власні телефон, планшет або комп’ютер, можна доєднатися до відеоконференції через інші суди. Це можна зробити в будь-якому суді України, який не перебуває в окупації. Згідно з законом, зали судового засідання повинні бути обладнані необхідною кількістю технічних засобів фіксування кримінального провадження та проведення дистанційного провадження в режимі відеоконференції. Так, в залах судових засідань зазвичай є телевізори, які транслюють зображення інших учасників з ВКЗ, але потрібно також забезпечити фіксацію в судовому протоколі того, що говорять.

Хто і як вирішує, чи проводити засідання онлайн

Суд ухвалює рішення про дистанційне судове провадження за власною ініціативою або за клопотанням учасників справи. Відтак адвокат, обвинувачений, підозрюваний, прокурор або ж свідок може подати клопотання, але для цього потрібно обґрунтувати причини. Наприклад, необхідність гарантувати безпеку.  

Якщо учасник судового процесу вдало аргументував причини, суд виносить відповідну ухвалу і доручає іншому суду провести наступне засідання у режимі відеоконференції. В цьому випадку важливо, щоб учасник перебував в територіальних межах іншого суду та мав змогу туди з’явитися. 

Переваги і недоліки дистанційного судочинства

Режим відеоконференції дозволяє заощадити час, убезпечити учасників кримінального провадження і сприяє розгляду справи в розумні строки.

Вищий антикорупційний суд — це єдиний суд, який розглядає топкорупційні справи з усієї України. Раніше деякі учасники справи були зобов’язані їхати з усіх куточків країни на судове засідання. А як бути за умов постійної загрози артилерійських чи ракетних обстрілів? Режим відеоконференції фактично став життєво необхідною частиною системи правосуддя й важливим механізмом із забезпечення прав та інтересів людини.

Водночас існують певні проблеми. Їх варто розглядати у двох аспектах: участь сторін та інших учасників кримінального провадження та окремо безпосередній розгляд проваджень з приміщень інших судів. Забезпечити допит свідка онлайн значно легше, натомість відправлення судочинства віддалено  викликає низку питань. 

Суддя Антикорсуду Катерина Сікора вважає, що не всі підтримують цю ідею  через сумніви у неупередженості та забезпеченні суддями таємниці нарадчої кімнати. Проте нарадча кімната — це по суті не  конкретне приміщення, а радше правовий режим, у якому перебувають судді під час ухвалення рішення і не мають впливу сторонніх осіб. Зрештою є процесуальний механізм, який допомагає усунути сумніви в неупередженості суду — заявлення відводів.

Сподіваємося, що суди належним чином розглядатимуть клопотання про участь у судових засіданнях із використанням власних технічних засобів, а законодавець — детально врегулює процедуру здійснення правосуддя у дистанційному режимі як стосовно участі сторін, так і суддів.

Дистанційне судочинство — гарна практика, яка дозволяє розглядати справи в розумні строки та зменшує ризики для життя і здоров’я учасників судових засідань. Подивимося за пів року, як воно себе проявить.

 

Долучайтеся до наших соцмереж

Transparency International Ukraine: Facebook Instagram Telegram Twitter 

DOZORRO: Facebook Instagram Telegram 

Прозорі міста: Facebook