20 червня в лікарні помер черкаський журналіст Вадим Комаров. Він перебував півтора місяці у комі після того, як його жорстоко побили 4 травня.

Як стало відомо, у цій справі і досі ніхто не затриманий, а поліція не встановила навіть, “яким предметом нападник завдав Комарову ударів по голові”. Журналіст регулярно писав матеріали на гострі теми — про розкрадання держкоштів і місцеву корупцію. Саме це могло стати причиною вбивства розслідувача.

Акредитований представник глобального руху Transparency International в Україні закликає Президента Зеленського не стояти осторонь цієї трагедії. А міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та генпрокурора Юрія Луценка взяти під особистий контроль це розслідування та довести його до логічного кінця, притягнувши до відповідальності не лише виконавців, але й замовників. Топ-чиновники мають зробити все, аби знайти винних і передати якісні матеріали слідства до суду.

Безкарність породжує нові напади на активістів і журналістів. Попри рішення щодо виконавців і організатора вбивства Катерини Гандзюк, замовників досі не знайдено. Громадянське суспільство, яке часто грає вирішальну роль у впровадженні змін у державі, щодня ходить по лезу ножа. І невідомо, хто буде наступним”, – зазначив виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик.

Трагедії Катерини Гандзюк та Вадима Комарова, на жаль, не поодинокі. Активісти не мають гарантій безпеки. Держава має забезпечити покарання винних в організації нападів на представників громадянського суспільства. Організація чекає 21 червня. Саме тоді Тимчасова слідча комісія має прозвітувати в Раді про результати 6 місяців розслідування нападів на активістів по всій країні.

Нагадаємо, 18 червня антикорупційні організації вийшли зі спільним порядком денним для встановлення справедливості. Серед ключових питань до майбутніх парламентарів – реформа Нацполіції, МВС і ГПУ, недопушення повторного призначення на посаду Авакова та проведення прозорого конкурсу на посаду Генпрокурора.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(115) "Безкарність породжує нові напади на активістів і журналістів. " ["quote_author"]=> string(86) "Андрій Боровик, Виконавчий директор ТІ Україна" }

Безкарність породжує нові напади на активістів і журналістів.

Андрій Боровик, Виконавчий директор ТІ Україна

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected].