12 травня Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков призначив своїм заступником ексдиректора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Його призначення цілком відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

У Агентстві Ситник відповідатиме за:

  • координацію взаємодії з правоохоронними органами та органами прокуратури, у тому числі забезпечення розгляду обґрунтованих висновків про злочини,
  • виявлення активів осіб, причетних до військової агресії проти України;
  • запобігання та врегулювання конфлікту інтересів;
  • моніторинг та контроль за виконанням актів законодавства з питань етичної поведінки, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Крім того, Артем Ситник буде виконуватиме обов’язки Голови Агентства, якщо він буде відсутній. Раніше саме цю посаду заступника обіймав Олександр Стародубцев, він продовжить працювати в  Агентстві, але на посаді заступника керівника апарату.

Строк повноважень Артема Ситника на посаді Директора НАБУ завершився 16 квітня, він очолював орган 7 років. Ситник має досвід роботи в антикорупційній сфері та обізнаний в антикорупційному порядку денному, тож може бути корисним гравцем на антикорупційному фронті. 

Нагадаємо, під час роботи Артема Ситника в НАБУ, на нього та на Бюро періодично здійснювався політичний тиск, були й спроби законодавчо підірвати незалежність НАБУ через його звільнення.

А у 2019 році за рішенням Сарненського суду Рівненської області Ситника внесли до Реєстру корупціонерів.

Загалом стосунки між НАБУ і НАЗК були різними. Ми аналізували їх співпрацю в межах нашого дослідження спроможності та ефективності антикорупційних інституцій. 

До перезавантаження Нацагентство не було налаштоване на ефективну взаємодію з Бюро. Ідеться і про складання протоколів на працівників НАБУ, і внесення безпідставних приписів, і навіть спроба встановити  монополію НАЗК на визначення підстав для реєстрації кримінальних проваджень за брехню в декларації. Після звільнення минулих членів Агентства та його перезапуску відбулися зрушення. НАЗК надало Бюро доступ до реєстру декларацій, органи почали обмінюватися матеріалами.

Наскільки ефективним буде Артем Ситник  на новій посаді — покаже час. Подальша ефективність комунікації між НАБУ і НАЗК  залежатиме від обох сторін, як від керівництва Агентства, так і від нового Директора Бюро.