У рейтингу прозорості 100 найбільших міст України Тернопіль посідає лише 31 місце і знаходиться у групі міст із не найкращими показниками прозорості. Утім, у місцевої влади є бажання змінити ситуацію на краще. Тому експерти українського відділення Transparency International на запрошення Тернопільської міської ради провели у місті презентацію рейтингу для представників влади, активістів та журналістів. Фахівці також надали рекомендації, як покращити показники Тернополя.

Рейтинг прозорості 100 міст України склали аналітики ТІ Україна та Інституту політичної освіти на основі 91 показника у 13 сферах відповідальності місцевої влади.

Тернопіль отримав за прозорість 33,5 балів зі 100 можливих і продемонстрував пристойні результати у сфері інформації про роботу органів місцевої влади (7,8 балів), у сфері доступу та участі (6 балів) і бюджетуванні (5,5 балів).  Утім, багато сфер отримали низькі бали. Наприклад, житлова політика, соціальні послуги та освіта були оцінені у нуль.

Це означає, що у Тернополі немає системи електронної реєстрації заяв на житло та онлайн-черги, яка дозволяє заявникам відстежувати їхній статус. На сайті міста зовсім немає інформації про установи соціальної допомоги. Нічого не відомо про те, як розподіляються місця у дитячих дошкільних закладах. Також залишає бажати кращого сфера фінансів та грантів – у Тернополя немає практики проведення конкурсів з розподілу коштів між інституціями громадянського суспільства.

«Тернопіль – одне з тих міст, влада яких попросила нас надати детальні оцінки для глибшого пропрацювання своїх проблем і виправлення ситуації. Ми закликаємо представників влади міста враховувати наші рекомендації, адже інші міста це вже роблять. Чим більше наших рекомендацій врахують, тим більше шансів, що місто підніметься у рейтингу. Є чотири сфери відповідальності міської влади, в яких роботу треба починати якнайшвидше – це житло, соціальні послуги, освіта, гранти, виділення фінансів. Ми раді, що влада міста виявляє бажання робити місто прозорішим. Тепер потрібно ці добрі наміри перетворити на реальні справи», – зазначила керівниця проекту Transparency International Україна «Розбудова прозорості в містах України» Катерина Цибенко.

Transparency International Україна та Інститут Політичної Освіти готові співпрацювати з владою та місцевими активістами Тернополя і надавати свої рекомендації та поради щодо підвищення прозорості міста. Адже на сьогодні в країні відбувається процес децентралізації влади. Разом з цим ми не маємо допустити децентралізації корупції.

Проект «Розбудова прозорості в містах України» здійснюється за підтримки Фонду демократії ООН.

Завантажити прес-реліз