Transparency International Ukraine закликає очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького звільнитися з органів прокуратури. Представництво глобальної антикорупційної мережі переконане – лише такий крок керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури зможе повернути довіру до очолюваної ним інституції та відновити активну роботу направлену на подолання корупції в Україні.

26.07.2018 Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) України вирішила притягнути до дисциплінарної відповідальності заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. КДКП визначила дисциплінарне стягнення у вигляді догани. Підставою для розгляду даного питання стали скарги керівництва Національного антикорупційного бюро України та Генеральної прокуратури України на неодноразові грубі порушення правил прокурорської етики та неналежне виконання службових обов’язків.

Нагадаємо, що у березні 2018 року з’ясувалося, що у кабінеті Назара Холодницького була встановлена прихована записувальна апаратура. Завдяки цим записам стало відомо, що очільник САП попереджав фігурантів кримінальних справ про слідчі дії, втручався в діяльність прокурорів і давав чіткі вказівки свідкам та підозрюваним щодо того, як уникнути покарання.

Водночас, з точки зору КДКП такі дії не є достатніми для ухвалення рішення про неможливість подальшого перебування пана Холодницького на посаді прокурора.

Керівник інституції є її лідером та обличчям, тому його заплямована репутація підриває довіру до інституції, яку він очолює. За обставин, що склалися, ТІ Україна закликає Назара Холодницького подати заяву про звільнення з посади за власним бажанням. Адже збереження незалежності та суспільної довіри до САП є критично важливими в процесі боротьби з корупцією в Україні.