До 2020 року в Києві запровадять інноваційні технології для прозорішого управління містом, надання якісних житлово-комунальних послуг та швидкого реагування на потреби киян. Київська міська державна адміністрація ухвалила концепцію «КИЇВ СМАРТ СІТІ 2020», яка визначає напрямки інфраструктурного, технологічного та соціального розвитку міста. До розробки концепції долучалося українське представництво глобальної антикорупційної мережі Transparency International в Україні.

Київська влада має бути уважнішою до потреб містян, робити місто модерним і комфортним, позбутися корупції, підвищувати якість комунальних послуг та розвивати транспортну інфраструктуру. Пріоритети концепції «КИЇВ СМАРТ СІТІ 2020» були сформовані на базі опитування киян. В ньому взяли участь 1000 осіб, серед яких громадськість, експерти та представники влади. Першим пріоритетом є інноваційний та безпечний транспорт (82% опитаних), далі – е-урядування та прозоре управління містом (78%), якісні комунальні послуги (77%), безпека громадян (68%) та медицина (64%).

 «Які ж саме переваги мають сучасні смарт технології? Утричі оперативніше стає реагування на різні нестандартні ситуації, що виникають у місті, у 5 разів пришвидшується прийняття рішень, удвічі поліпшуються фінансові показники, у 2-4 рази знижується споживання тепла, води та електрики, на 20% зменшуються затори на автошляхах, на 30% знижується рівень злочинності, до 15% поліпшуються екологічні показники, зменшуються викиди вуглекислого газу», – підкреслив Геннадій Пліс, Перший заступник голови КМДА.

Концепція смарт-розвитку міста включає три ключові рівні змін: технологічні, зміни в управлінні містом та суспільні зміни. До 2020 року очікують отримання особливого статусу для Києва – спеціальної інвестиційної зони, збільшення кількості мобільних додатків міста та наближення столиці до показників Таллінна та Будапешта за кількістю втілених стартапів (близько 150). Згідно з дослідженням прозорості 100 найбільших міст України від ТІ Україна та Інституту політичної освіти, Київ найбільше потребує прозорості в бюджетуванні та грантах: за ці сфери місто отримали менше 2,5 балів з 8 можливих.

В розробці проекту Концепції брала участь Transparency International Україна спільно зі Стратегічною групою ініціативи КИЇВ СМАРТ СІТІ, міжнародними та українськими технологічними компаніями, ІТ-спільнотою, громадськими організаціями, експертами та міською владою. «Процес підготовки, розгляду та погодження проекту Концепції займав багато часу. Найголовніше завдання зараз – докласти всі зусилля для оперативного розгляду та затвердження Київською міською радою», – зазначила Олеся Архипська, експерт з врядування Transparency International Україна, член Антикорупційної ради при голові КМДА.

Фінансування завдань концепції здійснюватиметься у складі Комплексної міської цільової програми «Електронна столиця» та Програми інформатизації міста Києва на відповідні бюджетні роки. Згідно з розпорядженням КМДА, найближчим часом концепцію має розглянути та затвердити Київська міська рада.

#

Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна, м.т. 050-352-96-18, e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі  Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше  www.ti-ukraine.org

Завантажити прес-реліз