Transparency International Ukraine висловлює підтримку керівнику проекту антикорупційних журналістських розслідувань “Схеми” Наталії Седлецькій. Вважаємо рішення Печерського суду про доступ до змісту переписки журналіста та її місця перебування заангажованим та невмотивованим.

27 серпня 2018 року Печерський районний суд міста Києва задовольнив клопотання Генеральної прокуратури про доступ до даних номеру мобільного оператора, який належить Наталії Седлецькій. Суддя дозволив передати слідчим інформацію про дзвінки, зміст СМС-листування та місця перебування керівника програми журналістських розслідувань “Схеми”. Рішення стосується періоду тривалістю 17 місяців (протягом 2016-2017-их років). Такий дозвіл дано в рамках кримінального провадження, фігурантом якого є Директор НАБУ.

Українське представництво глобального антикорупційного руху не розуміє мотивації розкриття приватної інформації журналіста, яка стосується такого тривалого періоду. Вважаємо, що таке рішення суду є загрозою для вільної журналістики. Така ухвала трактується нами як тиск на керівника проекту журналістських розслідувань. Це грубий спосіб змусити працівника ЗМІ порушити етичні норми, які зобов’язують його зберігати в таємниці власні джерела інформації. Звертаємо увагу на те, що це право і обов’язок журналіста захищений українським законодавством та міжнародними нормами.