Фонд державного майна України заявив, що система Єдиної бази даних звітів з оцінки майна та ціни електронних майданчиків у сфері оцінки є 100% аналогом систем ProZorro.

Українське представництво міжнародної антикорупційної організації Тransparency International, яке виступало одним із засновників системи ProZorro, вважає ці порівняння недоречними та маніпулятивними. Ані принципи формування тарифів, ані загальні принципи і методи побудови системи закупівель не можна порівнювати з системою оцінки, запропонованою Фондом держмайна.

ProZorro

1) Система ProZorro побудована на принципах відкритої і рівної конкуренції. Приєднатися до системи може будь-який майданчик – достатньо пройти технічне тестування.

2) Кожен з підключених до ProZorro майданчиків забезпечує значну частину функціоналу системи: зручний інтерфейс для користувачів, механізми реєстрації, завантаження документів, кол-центр, повний супровід та залучення учасників тендерів.

3) Розмір тарифів для учасників тендерів в ProZorro був розрахований, виходячи з об’єктивної необхідності підтримки складної і масштабної ІТ-інфраструктури. Розміри цих тарифів визначені Постановою Кабінету Міністрів та складають від 17 до 1700 грн. за кожну подану тендерну пропозицію. Частину одержаних коштів майданчики перераховують в державне підприємство “ПРОЗОРРО” на розвиток та підтримку системи, впровадження додаткового функціоналу, утримання штату ІТ-спеціалістів.

Система Фонду державного майна

1) Система оцінки, про яку повідомив Фонд держмайна, є неконкурентною, а функції та відповідальність майданчиків нечіткі.

2) Вартість послуг майданчиків – від 17 до 510 гривень. Хто і як встановлює ціни – не врегульовано. При цьому вони не надають жодного сервісу, окрім одержання заявки від учасника та включення/не включення до Єдиної бази даних звітів з оцінки майна. Раніше ці послуги Фонд державного майна України надавав без участі посередників і безкоштовно.

3) За даними журналістів програми “Наші гроші”, за місяць група майданчиків, які надають відповідні послуги, одержала мінімум 23 млн гривень. Яка частина з цих коштів повертається до Фонду держмайна – публічної інформації немає.

Для порівняння, у системі ProZorro користування базою даних та розміщення державними замовниками оголошення про закупівлі є безкоштовним.

Українське представництво міжнародної антикорупційної організації Тransparency International закликає Фонд державного майна не вдаватися до маніпулювань шляхом порівняння системи ProZorro з введенням Єдиної бази даних звітів про оцінку майна. Це системи, які мають різну філософію та побудовані за різними підходами.