Українське представництво міжнародної мережі Transparency International розробила інтерактивну інфографіку рейтингу прозорості 100 найбільших міст країни. З інфографікою можна ознайомитися за посиланням https://transparentcities.in.ua/ranking/. Таким чином команда проекту «Розбудова прозорості в містах України» більш наочно і доступно подає дані про підзвітність влади та доступу до необхідної інформації на містах. Тепер за допомогою інфографіки можна не лише ознайомитись зі станом прозорості та підзвітності 100 найбільших міст України, а й порівняти міста між собою та дослідити стан розвитку певної сфери по всій Україні.

Інфографіка дає можливість проаналізувати загальний стан прозорості України за певною сферою, використовуючи мапу з показниками.

Для того, щоб детально дослідити певну сферу, оберіть 1 з 13 параметрів для відображення. Відфільтрована за певною сферою мапа окраситься у певну палітру: від червоного, який свідчить про низький рівень прозорості цієї сфери, до яскраво-зеленого кольору. На загальній мапі з показниками відображаються одразу всі міста у вигляді точок, при наведенні курсору випадатиме і поточна оцінка конкретного міста за цією сферою.

Також інфографіка надає можливість порівняти дослідженні міста між собою. Це дозволяє виявити приклади та орієнтири для розвитку. Для зіставлення двох міст потрібно обрати їх у випадаючому меню або клікнути на назви відповідних міст під їх персональними графіками. Назви міст будуть позначені відповідними кольорами.

У вибраній графіці кожна вісь відповідає певному значенню показника у певній сфері, що позначений чорним шритфом. Зелені точки на осях відповідають значенню показника міста, при наведенні на них показника миші відображається точне значення показника, у процентах. Чим віддаленіша точка від центру – тим кращий показник обраного міста. Завдяки цьому інструменту можна порівняти всі міста між собою, виявити закономірності, або ж віднайти вже діючі успішні практики.

Окремої уваги заслуговує і секція «Вихідні данні». Рейтинг 100 міст за всіма 13 сферами представлений у формі таблиці. Тут містяться усі дані, які були зібрані в ході дослідження. Колівр клітинок таблиці від червоного до зеленого відповідає значенню поточного показника він найнижчого до найвищого.  Результати міст вказано у таблиці одразу у відсотках. Саме у цій таблиці можна дізнатися, наприклад, за яким показником Коростень, що в рейтингу посів 33 місце, виявився кращим за всі інші 99 міст. Та в якій сфері Бровари можуть консультувати Львів, а Олександрія – Київ.

Проект реалізується Transparency International Україна за підтримки Фонду демократії ООН (UNDEF). Партнерами проекту є Transparency International Словаччина та Інститут Політичної Освіти.

https://transparentcities.in.ua/ranking/