В Україні випущено посібник «Контроль фінансів політичних партій від А до Я. Досвід Латвії». Над ним працювала група латвійських експертів з антикорупції, працівники Бюро з запобігання та боротьби з корупцією (KNAB), Transparency International Latvia та Transparency International Україна. Посібник стане в нагоді українським органам влади, партіям, громадським організаціям, які працюють з питанням прозорості партійних фінансів.

Посібник містить найкращі практики Латвії в одній із ключових сфер боротьби із корупцією – контролю фінансування політичних партій. Згідно з інформацією Групи держав проти корупції (GRECO), Латвія «має добре розвинену юридичну та інституційну базу для регулювання фінансування політичних партій та виборчих кампаній, а також спостереження за цими процесами».

Мета публікації – надати інструменти уряду та громадським активістам в Україні для побудови системи контролю за фінансуванням українських політичних партій. Система значною мірою залежить від ефективності роботи Національного агентства з питань запобігання корупції. Однак роль громадських організацій та ЗМІ у цьому процесі також займає значне місце.

В посібнику детально розписані функції, сфери контролю та інструменти, якими користується Бюро з запобігання та боротьби з корупцією (KNAB). Розкривається питання про те, за рахунок чого забезпечується прозорість політичного фінансування. Це, зокрема,  суворий контроль пожертвувань, встановлення обмежень та заборон щодо них, обмеження витрат на виборчі кампанії, а також жорстка перевірка фінансової звітності партій. Розповідається про різні види санкцій за недотримання законодавства – адміністративні, кримінальні, а також про призупинення або ліквідацію політичної партії. Посібник можна скачати за посиланням. Друковані його примірники будуть відправлені Національному агентству з питань запобігання корупції, Рахунковій Палаті, Центральній виборчій комісії та фракціям парламентських партій.

Книгу було розроблено в межах проекту «Посилення механізмів впровадження антикорупційної політики в Україні – на основі досвіду Латвії у сфері моніторингу фінансування політичних партій». Також під час проекту відбувся візит українських представників влади, громадських організацій в Латвію для обміну досвідом, а також візит латвійських експертів в Україну. Вони прочитали лекцію, зустрілися з громадськими активістами та органами влади та презентували посібник.