Українське представництво глобальної антикорупційної мережі Transparency International закликає генерального прокурора Юрія Луценка прозвітувати громадськості про прогрес у розслідуваннях корупційних злочинів представників колишнього режиму Миколи Азарова, Едуарда Ставицького, Сергія Арбузова, Сергія Курченка та Олександра Клименка. Також організація просить повідомити, коли нарешті запрацює відкритий реєстр розслідування корупційних злочинів.

Майже два місяці тому, 22 травня 2017 року, під час міжнародного воркшопу TI Україна з повернення вкрадених активів Луценко повідомив, що до кінця травня Генпрокуратура закінчить розслідування щодо Курченка й Клименка, до кінця червня – щодо Арбузова. А справи Азарова й Ставицького вже чекають дозволу на спеціальне досудове розслідування. Тому ТІ Україна просить повідомити, чи були реалізовані озвучені генпрокурором плани, та які рішення прийняли слідчі судді в кожному випадку звернення.

Під час травневого заходу, відповідаючи на питання голови правління глобального антикорупційного руху Transparency International Хосе Уґаса, Луценко особисто підтримав ініціативу ТІ Україна щодо створення відкритого реєстру усіх розслідувань корупційних злочинів високопосадовців часів екс-президента-корупціонера Віктора Януковича. Згодом у відповіді на офіційне звернення ТІ Україна Генпрокуратура підтвердила це рішення: «Генеральним прокурор прийнято рішення створити відкритий реєстр кримінальних проваджень за фактами вчинення корупційних злочинів високопосадовцями надано відповідні доручення визначеним структурним підрозділам Генеральної прокуратури України, якими наразі проводиться робота щодо його створення».

ТІ Україна наголошує на значному суспільному інтересі щодо повернення у державний бюджет корупційних активів часів Януковича. Тому просить не зволікати з повідомленням про досягнутий прогрес у розслідуваннях та повідомити, коли відкритий реєстр буде доступний для громадян.

Офіційне звернення Transparency International Україна до Генеральної прокуратури України

#

Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна, м.т. 050-352-96-18, e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі  Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше  www.ti-ukraine.org