19 червня Президент України призначив Павла Жебрівського членом комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ. Таким чином, формування комісії формально завершено. Раніше зі своїми квотами визначилися Кабінет міністрів (26 травня 2017 призначено Михайла Буроменського) та Верховна Рада України (7 червня обрано Володимира Василенка). Вже найближчим часом комісія повинна провести аудит та дати оцінку ефективності діяльності НАБУ. Нагадуємо, що негативний висновок щорічного аудиту Національного антикорупційного бюро — це фактично єдиний спосіб звільнити з посади його Директора.

Transparency International Ukraine висловлює сумнів у здатності такого складу комісії провести об’єктивний аудит. Наголошуємо, що закон вимагає, аби склад комісії був сформований з числа осіб, які:

  • мають значний досвід роботи в органах досудового розслідування, прокуратури, судах за кордоном чи міжнародних організаціях;
  • володіють необхідними знаннями та навичками для проведення такої оцінки (аудиту);
  • мають бездоганну ділову репутацію.

Натомість двоє членів комісії попри видатні академічні заслуги і досвід роботи в міжнародних організаціях та судових установах, ніколи не працювали з корупційними злочинами і не здійснювали подібного аудиту правоохоронних органів. Водночас кандидат від Президента України (згідно з інформацією з відкритих джерел) не відповідає жодній з вимог до потенційного аудитора, перелік яких містить закон «Про НАБУ». Більш того, Павло Жебрівський є політичним діячем і донедавна обіймав посаду, яка підпадає під підслідність Національного антикорупційного бюро. Зважаючи на це, існує потенційний конфлікт інтересів.

Таке призначення відбулося попри те, що цю посаду були готові обійняти ряд всесвітньо відомих міжнародних експертів з підтвердженим досвідом проведення подібних аудитів та визначними досягненнями у розслідуванні високопосадової корупції. Це, в тому числі, кандидатури Карлоса Кастресани, Джованні Кеслера, Роберта Сторча та Томаса Фаєрстоуна. Але незважаючи на очевидні переваги та професійний досвід міжнародних фахівців, їхні кандидатури були відхилені (або не розглядалися) без будь-яких логічних пояснень.

TI Україна наголошує на недалекоглядності рішення про призначення аудитором НАБУ колишнього високопосадовця та політичного діяча Павла Жебрівського. Цей крок руйнує довіру до незалежності та професійності майбутнього процесу проведення аудиту. Вимагаємо призначення всіх членів комісії з аудиту, які відповідають вимогам чинного законодавства і заявляємо, що будемо пильно відстежувати діяльність комітету аудиторів та інформувати про неї як українське суспільство, так і міжнародних партнерів.

Контакт для медіа: Олександр Аргат, керівник департаменту комунікації Transparency International Ukraine

м.т. 093 844 24 81

e-mail: [email protected]

Transparency International Ukraine є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org