Як не оминути порушення в закупівлях, покращити якість соціальних послуг та сформувати гендерно орієнтований бюджет? У Києві 3 серпня стартувала серія регіональних тренінгів із підвищення прозорості міст. Після навчання представники міської влади, активісти та журналісти з Київщини та Чернігівщини запропонують антикорупційні ініціативи для більшої прозорості та підзвітності муніципалітетів. До кінця вересня тренінги відбудуться ще у 9 містах України.

Дводенне навчання найкращим практикам прозорості охоплює сім сфер – закупівлі, соціальні послуги, житлова політика, бюджетування, комунальні підприємства, кадрова політика та конфлікт інтересів. У цих сферах більшість міст-учасників київського тренінгу отримали низькі бали від аналітиків дослідження прозорості 100 найбільших міст України. Зокрема, 1 балом і менше оцінили соціальні послуги всіх міст, окрім Києва – 2,5 балів. За бюджетування та контракти всі, окрім Ніжина та Чернігова, отримали менше половини балів із 8 можливих. Трійка лідерів серед міських рад цього тренінгу – Київ (5 місце, 51,5 балів), Ніжин (7 місце, 49,9 балів) та Житомир (12 місце, 42,76 балів).

«Одна із сфер, в якій бракує прозорості та публічності (і тому виникають ризики корупційних схем) – це житлова політика. Для того, щоб вирішити ці проблеми та зняти претензії громадськості, ми запропонували три прості кроки. По-перше, зробити відкритою роботу житлової комісії. По-друге, інвентаризувати й оприлюднити перелік житлової нерухомості, яка лишилася в управлінні територіальної громади. По-третє, організувати онлайн-чергу ремонтів багатоповерхових житлових будинків, що стає все більш актуальним. Ці три механізми нанесуть удар по корупції та наведуть лад у сфері житлової політики всередині однієї громади», – вважає Олександр Солонтай, головний аналітик проекту «Розбудова прозорості в містах України», експерт Інституту політичної освіти.

Під час заходу тренер ТІ Україна з інструментів моніторингу ProZorro Михайло Невдаха розповів про те, як знаходити порушення в закупівельних тендерах та користуватися для цього модулями аналітики bi.prozorro.org та моніторинговим порталом публічних закупівель DoZorro.

«Зараз ми проводимо тренінг для громадських активістів, представників місцевої влади та журналістів. Після того, як тренінги відбудуться у десяти містах, Transparency International Україна оголосить конкурс на підтримку антикорупційних ініціатив. Зараз учасники навчаються підвищенню прозорості, а далі матимуть можливість втілити ці знання на практиці. Ми впевнені, що саме спільними зусиллями можна досягти прозорості міст: громадські активісти мають тиснути на владу, а журналісти – контролювати», – прокоментувала Катерина Цибенко, координатор проекту Transparency International Україна «Розбудова прозорості в містах України».

Дослідження прозорості 100 найбільших міст України було проведене українським представництвом глобального руху Transparency International спільно з Інститутом Політичної Освіти. Топ-міст вибудували за 91 показником у 13 сферах, зокрема, бюджетуванні, землекористуванні, кадровій політиці, закупівлях, наявності онлайн-послуг та інших.

Тренінги із підвищення прозорості міст відбудуться ще у 9 містах України. Детальніше про програму та реєстрацію: http://bit.ly/2tJ1H9G

Проект «Розбудова прозорості в містах України» здійснюється за підтримки Фонду демократії ООН.