Трансперенсі Інтернешнл Україна підтримує реформу Служби безпеки України відповідно до стандартів НАТО. Представництво глобальної антикорупційної мережі вважає за доцільне зняти з СБУ завдання з попередження, виявлення, припинення та розкриття злочинів в сфері економіки та боротьби з корупцією. ТІ Україна підтримує поправки до законопроекту №8068 “Про національну безпеку України”, які забезпечать такі зміни.

Transparency International Ukraine закликає Верховну Раду позбавити СБУ завдань та обов’язків у сфері протидії економічним та корупційним злочинам. Це дозволить спецслужбі звільнити кадрові та інші ресурси для ефективної боротьби із загрозами національній безпеці і зосередитися на контррозвідці та боротьбі з тероризмом. Такі новації також дозволять уникнути дублювання функцій з іншими правоохоронними органами.

Діяльність підрозділів Служби безпеки України, що спеціалізуються на боротьбі з економічними злочинами та корупцією постійно викликає нарікання з боку бізнесу. Є підстави вважати, що окремі співробітники, користуючись повноваженнями спецслужби, створюють штучні перешкоди підприємцям з метою отримання власної вигоди. Невідповідність їхнього рівня життя (коштовні авто та нерухомість у користуванні) ймовірним доходам військовослужбовців та співробітників СБУ (об’єктивно оцінити неможливо — декларації засекречені)  лише посилює такі підозри. Такі факти були неодноразово задокументовані й оприлюднені журналістами-розслідувачами. Очевидно, такий стан речей справляє деморалізуючий вплив на співробітників спецслужби, задіяних у реальній протидії агресії з боку Російської Федерації.

Закликаємо народних депутатів підтримати поправки до законопроекту №8068 “Про національну безпеку України”, які викреслюють з переліку завдань СБУ протидію злочинам у сферах економіки та корупції. Висловлюємо жаль з приводу ігнорування Комітетом з питань національної безпеки та оборони відповідних пропозицій під час підготовки законопроекту до другого читання. Розраховуємо на підтримку даних положень у сесійній залі. Звертаємо увагу на відповідність пропонованих змін стандартам країн НАТО.

Контакт для медіа: Олександр Аргат, керівник департаменту комунікації Transparency International Ukraine

м.т. 093 844 24 81

e-mail: [email protected]

Transparency International Ukraine є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org