Transparency International Україна не братиме участь у робочій групі при президенті України з напрацювання змін до закону «Про запобігання корупції» щодо е-декларування. Влада спочатку має ініціювати скасування правок у законодавство, що дискримінують представників антикорупційної громадськості, і тільки потім створювати робочу групу з підвищення прозорості у цьому секторі.

Про наміри створити робочу групу заявив представник Петра Порошенка Артур Герасимов на Погоджувальній раді лідерів парламентських фракцій і голів комітетів у понеділок, 3 квітня. Він зазначив, що у цю групу має увійти також виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

Утім, організація не отримувала пропозиції долучитися до групи, а відтак не знає, яка її мета та завдання. Разом з тим, ТІ Україна вже неодноразово висловила свою позицію щодо питання е-декларування представниками громадського сектору. Організація підтримала позицію колег із Реанімаційного Пакету Реформ, а також виступила зі спільною заявою щодо правок до антикорупційного закону разом із Секретаріатом глобальної мережі Transparency International, який пильно стежить за наступом на недержавні організації в Україні.

«Ми і далі залишаємося прихильниками скасування правок. І тільки після цього можемо спільно з владою вирішувати питання підвищення прозорості третього сектору. Заклик до участі ТІ Україна у робочій групі я вважаю недоречним, оскільки проблеми, на яких ми наголошували, так і залишилися невирішеними», – зазначив Ярослав Юрчишин. Він також підкреслив, що заяви представників влади про закритість громадського сектору є маніпулятивними, оскільки більшість провідних антикорупційних організацій, зокрема і ТІ Україна, регулярно оприлюднюють свої звіти та результати фінансового аудиту.

Експерти організації проаналізували законодавство країн Заходу, зокрема, Євросоюзу та США, на предмет вимоги електронного декларування представників громадськості і не виявили в ньому таких норм. У демократичних країнах громадські активісти декларують свої статки у податковій, як це відбувається і в Україні.

«Згідно з рішеннями Європейського суду з прав людини, до якого зверталися європейські посадовці, відкрите декларування статків осіб, які виконують функції держави та отримують зарплатню з державного бюджету, повністю виправдане. Втім, громадські об’єднання не мають владних повноважень і отримують гроші не від держави, а від донорів. Тому їх звітування лише податковій і донорам є обґрунтованим та вичерпним», – пояснив керівник напрямку аналізу політики ТІ Україна Олександр Калітенко.

Таким чином, ТІ Україна ще раз закликає владу скасувати правки до закону «Про запобігання корупції», які вимагають обов’язкове декларування для членів антикорупційних громадських організацій, усіх їх підрядників і навіть учасників заходів щодо боротьби з корупцією, ініційованих громадськими організаціями. Такі норми є відвертим наступом на третій сектор. І спроби представників влади долучити до цього процесу самі громадські організації є запізнілими і нелогічними.

Завантажити прес-реліз