Transparency International Україна вітає результативне голосування Верховної Ради за законопроект №7440 «Про Вищий антикорупційний суд» у першому читанні. Представництво глобальної мережі закликає парламент не затягувати процес прийняття закону в цілому. Сподіваємося на врахування усіх рекомендацій Венеціанської комісії від 06.10.2017 та завершення процесу до середини квітня цього року.

01 березня 2018 року депутати підтримали в першому читанні внесений Президентом України законопроект №7440 «Про Вищий антикорупційний суд». Прийняття цього закону є ключовим для ефективної боротьби з корупцією в Україні та забезпечення справедливого правосуддя і невідворотності покарання для корупціонерів в Україні.

Водночас, представництво глобальної мережі закликає Верховну Раду Україну втілити усі рекомендації Венеціанської комісії під час вдосконалення законопроекту до другого читання та прийняти закон в цілому до середини квітня 2018 року.

Нагадуємо, що ключовою претензією української громадськості і міжнародного співтовариства до тексту законопроекту є дорадча роль Громадської ради міжнародних експертів у процесі добору суддів до Вищого антикорупційного суду. Окрім того, цей суд має розглядати справи, виключно підслідні НАБУ. Також необхідно визначити мінімальну кількість суддів нового органу та змінити нереалістичні вимоги до кандидатів на посади суддів. Аналогічні зауваження висловили Міжнародний валютний фонд та Світовий банк.

Контакт для медіа: Олександр Аргат, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна

м.т. 093 844 24 81

e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org

Завантажити прес-реліз