Transparency International Україна закликає Кабінет Міністрів України відсторонити від виконання обов’язків на час проведення розслідування щодо зловживання службовим становищем голову Національного агентства з питань запобігання корупції Наталію Корчак.

14 листопада відбулася прес-конференція керівника департаменту фінансового контролю НАЗК Ганни Соломатіної, яка надала факти ймовірної участі Наталії Корчак не лише у фальсифікаціях перевірок електронних декларацій, а й недбалого ставлення голови НАЗК до своїх обов’язків. Відповідні документи, після повного ігнорування з боку прокуратури, були надані Національному антикорупційному бюро України. Зважаючи, що перебування голови НАЗК на посаді дає можливість її впливу на співробітників НАЗК, свідків у процесі розслідування, та процедуру слідчих дій загалом, це рішення виглядає цілком відповідно до міжнародних стандартів неможливості втручання у слідчі дії з боку сторони процесу.

«Ми закликаємо не повторювати помилку серпня 2016 року, коли через непрофесійній та залежність керівництва НАЗК ледь не було зірвано процедуру отримання безвізового режиму між Україною та ЄС. Саме тоді, непрофесійна робота голови НАЗК зірвала запуск системи електронного декларування, але результати службово розслідування з боку КМУ цієї ситуації були засекреченні від громадськості та жодних кадрових рішень не було прийнято», – наголошує виконавчий директор Transparency International України Ярослав Юрчишин.

Повна відповідальність за збереження на посаді голови НАЗК під-час розслідування, а відтак і ймовірний зрив слідчих дій, буде лягати на керівництво уряду. Як і подальша дискредитація самої ідеї запобігання корупції у разі підтримки Національного агентства з питань запобігання корупції з боку міжнародних донорів до моменту відсторонення дискредитованого керівництва цього органу.

#

Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна

м.т. 050-352-96-18,

e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org

Завантажити прес-реліз