Тиск правоохоронних органів на українських антикорупціонерів посилюється. Цього разу на приціл правоохоронців потрапила антикорупційна організація  БФ «Пацієнти України». Transparency International Україна закликає правоохоронні органи діяти в рамках закону та не перетворюватися на механізм розправи з громадськими активістами.

Стало відомим, що 11 жовтня 2017 року слідчі Головного управління Національної поліції України та Генеральної прокуратури України прийшли з ухвалою Печерського суду про вилучення документів до офісу БФ «Пацієнти України». Як повідомили активісти, Національна поліція та Генеральна прокуратура України звинувачують керівництво організацій  БФ “Пацієнти України” та БО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” у присвоєнні коштів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ «Пацієнти України» заявила, що вони розцінюють такі кроки правоохоронців виключно як тиск на пацієнтські антикорупційні організації. «Наші організації постійно проходять аудит, а на сайтах у відкритому доступі є вся фінансова звітність. Нас підтримують найбільші міжнародні організації, тому відкриття кримінальних проваджень проти нас – це неприхована спроба залякати та паралізувати роботу наших організацій», – відзначила вона

Активісти також пов’язують такі кроки правоохоронців зі своєю роботою над просуванням реформи державних закупівель ліків та передачі цієї функції міжнародним організаціям. Ця реформа, за підрахунками Рахункової палати України та антикорупційних організацій, щороку заощаджує Україні до 40% державного бюджету на закупівлю ліків.

Transparency International Україна вимагає у правоохоронних органи припинити зловживати повноваженнями та переслідувати активістів. Неприкритий тиск на організації, які допомагають державі виконувати її функції, є тривожним симптомом, який лише віддаляє нас від статусу правової держави.

Завантажити прес-реліз

#

Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна

м.т. 050-352-96-18,

e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org