ТІ Україна у співпраці з Центром демократії та верховенства права в рамках проекту «Посилення коаліції РПР», який впроваджується за підтримки Європейського Союзу завершила впровадження проекту «Зроби місто прозорим, бери участь у врядуванні».

Метою проекту було зменшення корупційних ризиків в місцевому самоврядуванні через підвищення рівня прозорості та надання механізмів участі громадянам Маріуполя, Мелітополя, Сєвєродонецька, Ірпеня та поширення позитивного досвіду.

Ці 4 міста були вибрані базуючись на 2 основних критеріях: 1) найнижчий рівень прозорості за сферами освіти; соціальних; житлових послуг; землекористування, будівництва (згідно з «Рейтингом прозорості 100  міст України»). Так як проектом передбачається залучення нових активістів серед пересічних громадян, то й було обрано ці сфери як ті, які найбільш близькі громадянам. Також ці міста було обрано за їх місцем у рейтингу – середина або нижча середини позиція в рейтингу (Мелітополь – 52 місце, Маріуполь – 57-ме, Сєвєродонецьк – 73-тє, Ірпінь – 75-те).  2) готовність місцевої влади співпрацювати з громадськістю (базуючись на попередньому досвіді співпраці).

За 8 місяців впровадження проекту команді «Transparent cities» у тісній співпраці з активістами та міськими владами чотирьох міст вдалося досягти чималих результатів (ІНФОГРАФІКА нижче)

–              Місто Маріуполь вирвалось на 1 місце у рейтингу прозорості 100 найбільших міст України. До початку проекту «Зроби місто прозорим, бери участь у врядуванні» Маріуполь посідав 57 місце в рейтингу та мав 28,05 бал. Зараз Маріуполь посідає 1 місце там має 65,82 бал. Маріуполь місто рекордсмен, яке більш ніж удвічі збільшило кількість балів за прозорість. Вдалося суттєво покращити наступні сфери відповідальності міської ради: комунальне майно (на 6,2 бал.), комунальні підприємства (на 3,77 бал.), закупівлі (на 3,2 бал.), бюджетування та контракти (на 3 бали). Важливим аспектом такого успіху Маріуполя є постійна та систематична комунікація між командою Transparency International Україна та відповідальною особою, яка відповідає за покращення місця Маріуполя в рейтингу прозорості.

–              За час реалізації проекту місто Мелітополь покращило показники прозорості і перебралося з 52 на 18 місце, підвищивши кількість балів на 12,5. До початку проекту було 29,2 бали, зараз – 41,73 бали. Найбільша динаміка зростання показників проявилася в сферах бюджетування і контрактів (у 2 рази), інформації про роботу органів місцевої влади (в 2 рази), соціальних послуг (майже в 2 рази). Стійку динаміку також продемонструвала сфера закупівель. Також слід відзначити, що на сьогодні у місті створена робоча група з підвищення прозорості міста, проводяться зустрічі зі структурними підрозділами та розпорядниками;

–              Почали впроваджувати рекомендації такі міста, як : Сєвєродонецьк та Ірпінь. Так, Сєвєродонецьку вдалося набрати 6,47 бали та перебратися з 73 на 57 місце. Cєвєродонецьку вдалося покращити сфери «Доступ та участь», «Освіта», «Землекористування та будівельна політика».

Ірпінь перемістився з 75 на 69 місце, та набрали 3,5 бали. Місту Ірпінь вдалося значно покращити сферу «Освіта» (було 0 балів, стало 3,5 бал.). Позитивним моментом є той факт, що в Ірпінській міській раді є відповідальна людина, яка зв’язується з представниками відділів і надає їм рекомендації, які необхідно втілити та контролює їхнє втілення;

–              1200 людей в 4 містах (Маріуполь, Мелітополь, Ірпінь, Сєвєродонецьк) були охоплені інформаційною кампанією, яка була націлена на підвищення рівня обізнаності  громадян щодо можливостей та переваг моніторингу та контролю місцевої влади;

–              47 представників влади та 115 представників громадськості відвідали навчання «Як звичайній людині впливати на владу» та «Як покращити показники міста в рейтингу прозорості»;

–              4 практичні інструкції («Щоденник із прозорості»; «Прозорість землекористування та будівельної політики»; «Прозорість соціальних послуг», «Житлова політика») використовуються як активістами, журналістами, так і місцевою владою;

–              5 публікацій опубліковані в національних медіа (Changers (2 статті), «Децентралізація»,  Радіо Свобода, Актуально. Стаття з Ольгою Омельчук (експерт з місцевого розвитку) набрала 2244 перегляди.

–              На 37 % підвищився рівень розуміння громадськістю своєї ролі в місцевому самоврядуванні.

Проект «Зроби місто прозорим, бери участь у врядуванні» виконується ТІ Україна у співпраці з Центром демократії та верховенства права в рамках проекту «Посилення коаліції РПР», який впроваджується за підтримки Європейського Союзу.