Transparency International Ukraine, Центр економічної стратегії, Антикорупційний штаб, Інститут аналітики та адвокації та ДП «Прозорро.Продажі» долучилися до роботи над проєктом “Росія заплатить”, започаткованим KSE Institute спільно з Офісом Президента України та Міністерством економіки.

Фахівці TI Ukraine та інших організацій оброблятимуть інформацію про втрати через військову агресію рф, яка надходитиме через сайт та чатбот проєкту. Надати інформацію про втрати фізичної інфраструктури, зокрема житлових будинків, в результаті війни, може кожен громадянин. 

 Організації уклали меморандум щодо:

  • взаємного обміну даними про завдану матеріальну шкоду внаслідок російської агресії, а також відкритого доступу до таких даних;
  • відкритості та прозорості у спільній діяльності в межах проєкту, підзвітності для громадянського суспільства, а також дотримання вимог антикорупційного законодавства;
  • підтримки у висвітленні діяльності проєкту та його результатів;
  • сприянні діяльності партнерів проекту для досягнення спільної мети; 
  • сприяння в розробці та застосуванні методологій фіксації та обрахунку завданої російською агресією шкоди;
  • сприяння у розробці нормативно-правової бази, необхідної для фіксації завданої шкоди та подальшого притягнення до відповідальності Росії, а також у роботі юридичної команди, яка буде представляти та захищати інтереси України, українських компаній та громадян.

Меморандум відкритий для підписання.

Мета проєкту — зібрати інформацію про усі об’єкти, зруйновані в результаті війни, яку росія розв‘язала проти України, в єдину базу. Ці дані далі використають для оцінки потреб реконструкції та відшкодувань, а також планування міжнародної допомоги та її розподілення. Окрім того, український уряд зможе використати цю інформацію в міжнародних судах, щоб росія відшкодувала завдані збитки та сплатила репарації.