Transparency International Ukraine оголошує конкурсний відбір регіональних громадських організацій для оцінки підзвітності міст в рамках проєкту «Transparent Cities: електронна платформа взаємодії громадян та місцевої влади для забезпечення підзвітності та належного врядування», який реалізується за фінансової підтримки представництва Європейського Союзу в Україні.

Метою конкурсного відбору є залучення 15 організацій громадянського суспільства для незалежної оцінки підзвітності міських рад, що дозволить укласти Рейтинг підзвітності 50 міст України.

Вимірювання підзвітності буде проводитися за спеціальною методологією, розробленою командою програми «Transparent cities/Прозорі міста» спільно з командами організацій громадянського суспільства «Платформа Громадський Контроль» та «Центр громадського моніторингу та досліджень».

Завдання:

1. Оцінити підзвітність 3 міст за 48 індикаторами, керуючись методологією рейтингування підзвітності міст України.

2. Внести оцінки міст в спеціально розроблену та надану форму, пояснити оцінку за кожним індикатором з посиланнями на матеріали, які підтверджують правильність рішення.

3. Підготувати фінальний звіт про надані послуги згідно зі встановленими формами. У разі відбору кожна громадська організація отримає детальний опис методології із роз’ясненнями щодо її застосування, перелік міст, які належить оцінити, та форму для заповнення.

 

Вимоги до учасників конкурсного відбору:

– Організація громадянського суспільства, яка має намір взяти участь в конкурсі, має бути зареєстрована згідно з вимогами законодавства України та внесена до Реєстру неприбуткових організацій. Якщо участь бере ініціативна група, яка не зареєстрована як громадська організація, то така група має зареєструватись до укладення угоди.

– Організація громадянського суспільства зареєстрована та реалізує свою діяльність у одному з 50 міст-учасників рейтингування підзвітності (перелік міст за посиланням).

– Має дійсний розрахунковий рахунок у банку України.

– Наявність попереднього досвіду в антикорупційних заходах або діяльності (адвокація демократичних або антикорупційних ініціатив; впровадження інструментів електронної демократії; робота з відкритими даними; моніторинг публічних закупівель; контроль діяльності органів місцевого самоврядування тощо) буде перевагою.

Пакет документів для участі у відборі:

1. Заповнена аплікаційна форма, завірена печаткою та підписом керівника організації (додається);

2. Резюме керівника проекту;

3. Скан-копія свідоцтва про реєстрацію/виписки з ЄДР;

4. Скан-копія довідки про неприбутковість;

5. Скан-копія статуту.

 

Документи для участі у конкурсному відборі мають бути подані в електронному вигляді у форматі pdf на адресу [email protected]. Кожен файл має бути вкладеним в лист окремо. Не приймаються до розгляду файли-архіви (ZIP, RAR тощо). Тема листа: «Заявка на конкурс – [назва ГО]».

У разі необхідності уточнення деталей щодо відбору представники ТІ Україна можуть звертатися до апліканта на будь-якому етапі розгляду заявки за телефоном та адресою електронної пошти, з якої надійшов пакет документів або вказаної в аплікаційній формі як контактна.

Терміни подання

До закінчення терміну подання пакету документів можливе індивідуальне консультування потенційних аплікантів. Звертаємо увагу, що консультації не надаються телефоном. Усі запитання щодо участі в конкурсі просимо направляти на електронну адресу [email protected], вказавши у темі листа «Запитання щодо конкурсу», а у листі – своє ім’я й прізвище та організацію, яку ви представляєте.

Кінцевий термін подання документів – до 23:59 15 серпня 2021 року.

Оголошення результатів – до 23:59 1 вересня 2021 року.

Відбір громадських організацій буде відбуватися за принципами колегіальності і прозорості. Рішення щодо відбору будуть ухвалювати представники спеціальної комісії. ГО-переможців буде обрано із врахуванням справедливого географічного розподілу та балансу позицій міст (тобто серед переможців будуть ГО з міст, які посідають і високі, і низькі позиції в актуальному Рейтингу підзвітності).

Увага!

Документи для участі у конкурсному відборі, що надійдуть після зазначеного терміну, не розглядатимуться.

Пропозиції, подані прибутковими організаціями, фізичними особами, політичними партіями або релігійними громадами до участі в конкурсі не приймаються.

Дата та час подання документів для участі у конкурсному відборі вважається дата і час фактичного отримання електронного листа.

Подані на конкурс документи не повертаються та не рецензуються.

Усіх учасників конкурсного відбору буде повідомлено про результати електронною поштою.

 

Довідка

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції. ТІ Україна започаткувала програму «Transparent cities/Прозорі міста» у 2017 році. Її мета — подолати корупцію на місцевому рівні та запровадити найкращі практики прозорості та підзвітності.

Програма щорічно формує Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. Експерти аналізують відкритість міських рад за показниками в 14 сферах. За результатами дослідження вони надають рекомендації та консультують міськради щодо впровадження найкращих практик прозорості та підзвітності місцевої влади. За чотири роки середній показник прозорості міст підвищився на 59,5%.

У 2020 році розпочалась робота над створенням Рейтингу підзвітності 50 українських міст, який показує фактичний стан підзвітності органів місцевої влади. Оцінювання відбувалося за 47 показниками у 14 сферах діяльності міських рад. За результатами першого дослідження середній показник підзвітності міст — 12,5 бала. У 2020 році у межах програми «Transparent cities/Прозорі міста» створено онлайн-платформу прозорості та підзвітності місцевої влади.

 

* При подачі документів ви даєте згоду Трансперенсі Інтернешнл Україна на обробку та збереження ваших персональних даних.