28.11.2016

Transparency International Україна приєднується до «Паризької декларації Партнерства Відкритий Уряд»: Колективні дії для відновлення демократії» глобального саміту ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», який відбудеться 7-9 грудня у Парижі. Українське представництво світової антикорупційної мережі бере на себе зобов’язання працювати в таких сферах: відкритість державних закупівель; припинення зловживань компаніями з анонімними кінцевими власниками; створення механізмів постійного діалогу з громадянським суспільством для подальших змін.

Уряд Франції разом із Керівним комітетом ПВУ закликають уряди інших держав та громадськість поставити собі завдання, які стануть додатковими у порядку денному роботи щодо відкритого уряду у їхніх країнах та по всьому світу. Мета Декларації – показати, що уряди та громадськість об’єднують свої зусилля, щоб знайти конкретні способи спільної роботи з метою сприяння відкритому врядуванню. Національні уряди та громадськість мають долучитись до тих завдань, які представляють інтерес саме для їх відповідних країн. Теми визначені як пріоритети у багатьох Національних планах дій ПВУ та відображають інтерес від урядів та НУО. Заклик до колективних дій буде висвітлений під час Саміту та представлений медіа.

Декларація є основною можливістю для національних урядів та НУО продемонструвати і покращити свою роботу, зобов’язатися підтримувати колег за допомогою практичних інструментів та експертизи для впровадження реформ із відкритого врядування. Керівний комітет Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» очікує, що Уряд та громадські організації країн-учасниць ПВУ приєднаються до однієї-трьох із 21 пропонованого колективного зобов’язання.

Для підписання колективного зобов’язання необхідно відповісти на наступні питання:

–       Яким чином уряд Вашої країни (національний або регіональний) або громадська організація має намір внести свій внесок у впровадження цього колективного зобов’язання?

–       Чи можете ви поділитися цифровим інструментом, щоб допомогти у процесі втілення цього колективного зобов’язання і чи може цей інструмент бути доданий до набору інструментів ПВУ?

Враховуючи стратегічні пріоритети глобального руху ТІ та поточну діяльність ТІ Україна, Transparency International Україна приєднується до наступних колективних зобов’язань:

  • відкритість державних закупівель;
  • припинення зловживань компаніями з невідомими кінцевими власниками;
  • створення механізмів постійного діалогу з громадянським суспільством для подальших змін.

Коментуючи приєднання ТІ Україна до Паризької декларації, Олеся Архипська, член Координаційної ради ПВУ, експерт з врядування ТІ Україна наголосила: «Ще у липні цього року ми закликали до трансформації системи взаємодії інститутів громадянського суспільства із урядовими структурами та розбудови транснаціональної платформи «стейк-холдерів». Ми щиро вітаємо ініціативу ПВУ – Паризьку декларацію, яка надає можливість взяття та, найголовніше, виконання зобов’язань, а також є потужним викликом для всіх нас  на глобальному рівні.»

Кабінетом Міністрів України, враховуючи зобов’язання, що будуть визначені у Плані дій з реалізації Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» у 2016-2018 роках, пропонується підтримати наступні колективні дії.

Ініціативу «Партнерство «Відкритий Уряд» започатковано у 2011 році у Бразилії в рамках сесії Генеральної Асамблеї ООН. Україна приєдналась до Ініціативи, підписавши Декларацію. 70 країн беруть участь у впровадженні Ініціативи.

Нещодавно Transparency International Україна представила хронологію впровадження Ініціативи в Україні.