14.11.2016

Transparency International Україна підтримує заяву Реанімаційного Пакету Реформ-Київ і закликає депутатів Київської міської ради ухвалити Тимчасовий порядок використання коштів пайової участі без правки Бюджетної комісії. Антикорупційна громадськість вважає її незаконною та корупціогенною.

Проект рішення Київради  «Про затвердження Тимчасового порядку залучення, розрахунку розмірів і використання коштів пайової участі замовників у створенні і розвитку соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м. Києва» (№ 08/231-1588/ПР, від 31.03.2016) був покликаний забезпечити збалансований економічний і соціальний розвитку міста. Його співрозробниками є партнери ТІ Україна з РПР-Київ, а також Easy Business та Центр економічної стратегії. Утім комісія з питань бюджету та соціально-економічного розвитку (бюджетна комісія) внесла у документ протизаконну правку. Вона лобіює інтереси окремих забудовників-монополістів. Тому ТІ Україна наголошує: в жодному разі не можна підтримувати цей проект рішення у нинішньому вигляді. Шкідливу правку слід прибрати.

Правкою Бюджетної комісії передбачено: «Рішення про відшкодування різниці між розміром Пайової участі та переданими інженерними мережами та/або об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, шляхом зменшення розміру пайової участі Замовнику за його іншими договорами, приймає Київська міська рада на підставі звернення Замовника та після визначення Департаментом розміру пайової участі, з урахуванням штрафних санкцій в разі наявності правових підстав для їх застосування. На зменшення розміру Пайової участі відноситься вартість, підтверджена висновками Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), але не більше вартості, визначеної в акті прийому-передачі уповноваженого органу місцевого самоврядування про прийняття». Таким чином, фактично, передбачається зарахування до Пайової участі замовниками мереж, що були збудовані раніше, поза межами земельної ділянки, і не відносяться до новоствореного об’єкта будівництва, що не передбачено законодавством (ст. 30 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності»). Законодавством заборонено отримувати пайову участь не в грошовому вигляді (7 ст. 40 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності»). Крім того, це протирічить природі договірних відносин – зарахуванню одних об’єктів в рахунок інших платежів по іншому договору. Також це створює преференції для окремих забудовників, оскільки 99% із них реєструють окрему юридичну особу під кожен об’єкт будівництва.  Департамент внутрішнього контролю та аудиту КМДА не зможе повноцінно проконтролювати передані раніше інженерні мережі. Тож по факту це є «приховане звільнення», що завдяки відсутності чітких критеріїв оцінки робіт/об’єктів породжуватиме підтримку окремих забудовників, ігнорування інших, відмов, маніпуляцій із сумами тощо.

«Скільки звернень я отримав від представників бізнесу та організацій про те, що на сьогодні у Києві складно вести бізнес та інвестувати. В них йде запит на прозорість,  зрозумілість правил гри. Ми зробили дійсно безпрецедентну річ, знизивши відсоток пайової участі з 10 до 4%, що дає можливість привабити інвестиції у наше місто»,  зауважив перед початком розгляду Тимчасового порядку міський голова Віталій Кличко.

«Ми не маємо допустити псування прогресивного документу правкою Бюджетної комісії на користь окремих бізнес-інтересів. Голосування Київради – це лакмусовий папірець та демонстрація справжньої відповідальної антикорупційної політики. ТІ Україна й надалі сприятиме та пильно моніторитиме реалізацію антикорупційної політики, впровадження належного врядування та забезпечення відкритості організації інвестиційного процесу в місті Києві», – зазначила Олеся Архипська, член Антикорупційної ради при Київському міському голові, експерт з врядування ТІ Україна.

Таким чином, ТІ Україна підтримує партнерів з РПР-Київ і закликає депутатів Київської міської ради на пленарному засіданні категорично відхилити цю правку Бюджетної комісії.