03.11.2016

Авторитаризм у дії: після вдалого запуску е-декларування владна верхівка вирішила розправитися із антикорупційними громадськими організаціями. Йдеться про законопроект №5318 авторства Юрія Дерев’янка про іноземних агентів. Transparency International Україна та Реанімаційний Пакет Реформ закликають народних депутатів не підтримувати законопроект, оскільки він створює серйозні загрози для діяльності громадських організацій. Антикорупційна спільнота розглядає це як сплановану атаку проти активістів, які контролюють владу та підштовхують її до активних дій в сфері антикорупції.

Законопроект Дерев’янка воскрешає ідею «диктаторських законів 16 січня 2014 року» щодо реєстру «іноземних агентів» – організацій, які борються з корупцією та використовують кошти міжнародної технічної допомоги. Депутат пропонує Національному агентству з питань запобігання корупції вести облік громадських об’єднань. Таким чином, усі особи, які працюють чи надають послуги в антикорупційній сфері, розглядатимуться як потенційні корупціонери. Схожий закон уже рік діє у Росії. Як результат – більше тисячі громадських організацій зазнали перевірок, десятки з них отримали попередження та були оштрафовані, а деякі взагалі були закриті.

Зауважимо, що проект закону №5318 був внесений 28 жовтня і направлений на розгляд у непрофільний комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності замість комітету з питань запобігання і протидії корупції. Таким чином, документ без жодних публічних обговорень блискавично отримав позитивний висновок комітету та консенсус серед фракцій. Розглянути його Верховна Рада планує вже сьогодні. Ці факти свідчать про добре сплановану та злагоджену спробу послабити антикорупціонерів та реформаторів.

ТІ Україна та РПР закликають народних депутатів негайно відхилити законопроект №5318, який є спробою продовжити політику Януковича щодо придушення громадського сектору. Його норми торкнуться широкого спектру громадських організацій, які долають корупційні прояви в усіх сферах діяльності держави. Це неодмінно призведе до безкарності можновладців та розквіту корупції.

Водночас антикорупційні організації вітають і всіляко підтримують роботу у напрямку посилення прозорості фінансування громадського сектору, а також сприятимуть розробці зважених пропозицій щодо підзвітності в цій сфері.