Нещодавно Рахункова палата оприлюднила звіт за результатами аудиту держпідприємства «Прозорро.Продажі». Окремі його твердження можуть дискредитувати роботу електронної торгової системи та самого державного підприємства, яке покликане мінімізувати корупційні ризики та прозоро продавати і здавати в оренду державне/комунальне майно. 

Зокрема в Рахунковій палаті заговорили про «неефективне використання майна», «неефективний продаж лотів на голландському аукціоні у системі» і поставили під сумнів надходження коштів від реалізації майна. 

Transparency International Ukraine наголошує:

  • передача системи відбулася відповідно до чинного законодавства та за погодження Мінекономрозвитку;
  • держпідприємство здійснює замовлення послуг з розробки та покращення системи, бо вона потребує систематичного вдосконалення та доопрацювань. Тому такі витрати обґрунтовані та необхідні;
  • модифікований голландський аукціон призводить до збільшення доходів від продажів проблемних кредитів і відповідно більшої конкуренції. Про це свідчить дослідження Київської школи економіки.

За весь час існування торгової системи дохід до державного та місцевих бюджетів України склав 23,6 млрд грн. До того ж, протягом останніх кількох років Прозорро.Продажі отримала кілька світових відзнак. 

Нагадаємо, що громадська організація Transparency International Ukraine адмініструвала створення та розвиток електронної торгової системи Prozorro.Продажі. Prozorro.Продажі — це система реалізації державного та комунального майна через аукціони. У липні 2019 року TI Ukraine безоплатно передала усі права на бази даних системи ДП «Прозорро.Продажі».