В яких напрямках вела свою діяльність ТІ Україна у 2018 році? Яких результатів досягла? Хто долучився до проектів організації та хто підтримав їх ресурсами? Відповіді на ці питання у Річному звіті Трансперенсі Інтернешнл Україна.

У публікації можна знайти інформацію про зусилля організації в напрямку підтримки чинної антикорупційної інфраструктури. Зокрема про те, як команда ТІ Україна сприяла запуску Вищого антикорупційного суду та роботі Агентства з розшуку та менеджменту активів.

Змістовним є розділ про діяльність DOZORRO-спільноти та розвиток аналітичних інструментів моніторингу публічних закупівель. Звітуємо і про перебіг передачі державі електронної системи Prozorro.Продажі.

Команда програми “Прозорі міста/Transparent cities” підготувала розлогий розділ про свою роботу у 2018-му. Також команда Трансперенсі Інтернешнл Україна прозвітувала про роботу з підтримки викривачів. Також ми вперше розповідаємо про новий напрямок – розбудову спроможностей громадських організацій у регіонах. Окремий розділ про розвиток самої ТІ Україна, як провідної антикорупційної неурядової організації: інституційний розвиток, міжнародні зв’язки, комунікації та фінанси. Щодо останніх можна знайти детальний звіт про надходження та витрати з переліком всіх донорів організації.

У вступному слові до видання виконавчий директор організації Андрій Боровик подякував усім учасникам проектів за виконану роботу:

Я дякую команді Трансперенсі Інтернешнл Україна та нашим партнерам за всі ті результати, що ми здобули в минулому році. У 2019-му, у період президентських і парламентських виборів, ймовірно, нас очікує певна пауза у проведенні реформ. Безумовно, у деяких сферах відбуватимуться зміни, але, ймовірніше, розмов буде більше, ніж дієвого ефекту від них. У цей період ми маємо ретельно проаналізувати наші помилки та перемоги останніх років, відновити власні життєві сили, акумулювати всі можливі ресурси та бути готовими до нових перемог після завершення виборчої метушні.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(587) "У 2019-му, у період президентських і парламентських виборів, ймовірно, нас очікує певна пауза у проведенні реформ... Ми маємо ретельно проаналізувати наші помилки та перемоги останніх років, відновити власні життєві сили, акумулювати всі можливі ресурси та бути готовими до нових перемог після завершення виборчої метушні." ["quote_author"]=> string(86) "Андрій Боровик, Виконавчий директор ТІ Україна" }

У 2019-му, у період президентських і парламентських виборів, ймовірно, нас очікує певна пауза у проведенні реформ... Ми маємо ретельно проаналізувати наші помилки та перемоги останніх років, відновити власні життєві сили, акумулювати всі можливі ресурси та бути готовими до нових перемог після завершення виборчої метушні.

Андрій Боровик, Виконавчий директор ТІ Україна

Ключовими результатами Трансперенсі Інтернешнл Україна за 2018 рік є:

Верховна Рада ухвалила Закон України «Про Вищий антикорупційний суд» та «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів». На посади суддів Вищого антикорупційного суду подалися 342 кандидати. Проведено громадський моніторинг 100 кандидатів, підготовлено список недоброчесних.

АРМА з’явилась в інформаційному просторі. Були налагоджені базові зовнішні комунікації зі ЗМІ, громадянським суспільством, державними інституціями. Розроблені комплексні зміни до законодавства, що дозволять АРМА більш ефективно здійснювати свої функції.

Державна аудиторська служба України розпочала моніторинг закупівель в ProZorro за ризик-індикаторами, впровадженими на основі рекомендацій ТІ Україна. На порталі dozorro.org запровадили інноваційні інструменти для посилення моніторингу закупівель — алгоритми штучного інтелекту та автоматизовані ризик-індикатори. DOZORRO-спільнота розширилась до 25 громадських організацій, що виявили порушення в майже 10 тисячах закупівлях. Розробили Модуль аналітики медичних закупівель для аналізу закупівель лікарських засобів.

ProZorro.Продажі запустили пілотний проект комерційних торгів, який дозволив приватним фірмам виставляти на аукціони свої активи. Почався продаж прав оренди майна корпоратизованих підприємств за допомогою системи, яку ми підтримуємо. Укрзалізниця почала здавати в оренду свої вагони через систему ProZorro.Продажі.

32 міста покращили свої показники прозорості протягом 2018-го завдяки співпраці Програми, активістів і міських рад. Найвищий бал у Рейтингу прозорості зріс з 59,7 балів (2017) до 86,9 (2018).  А перша десятка кардинально змінилася — здебільшого через те, що міста конкурують між собою за лідерство в Рейтингу. Також ми розробили та запустили Рейтинг інвестиційної прозорості. 5 міст (Вінниця, Маріуполь, Черкаси, Мелітополь, Прилуки) впровадили рекомендації щодо покращення ситуації.

Підготували інструкції про те, як діяти у найбільш типових корупційних ситуаціях.

Створили можливість повідомити про корупцію через кнопку на сайті «Декорупція». Опрацювали повідомлення, що надійшли від викривачів та інших осіб, які стверджували про порушення законодавства України.

У 13 містах проведено 40 зустрічей з регіональними громадськими організаціями, з яких були обрані ГО-партнери Трансперенсі Інтернешнл Україна, контактні групи та потенційні партнери на 2019 рік. Проведено 7 тренінгів з організаційного розвитку для регіональних громадських організацій (Слов’янськ, Дніпро, Маріуполь, Запоріжжя, Рівне, Івано-Франківськ, Чернівці). Загальна кількість залучених учасників — 156 осіб.

Розроблено Стратегію організації на 2019 — 2021 роки. Команда ТІ Україна була представлена на більш ніж 250 заходах із загальною кількістю учасників близько 6500 осіб. Підписано меморандум партнерства з трьома громадськими організаціями з Дніпра, Полтави та Львова.

Ми отримали запит на експорт досвіду програм «Transparent Cities/Прозорі міста» та DOZORRO в інші країни (Чилі, Франція, Нігерія). За участі представників ТІ Україна в Молдові запрацювала електронна система публічних закупівель mTender (аналог ProZorro). Планується запуск системи громадського моніторингу, заснованої на ідеї DOZORRO. Питання протидії нападів на українських активістів ми підняли на найвищий дипломатичний рівень. Оцінка ТІ Україна щодо впровадження рекомендацій Стамбульського антикорупційного плану для України була включена у звіт Організації економічного співробітництва та розвитку.

Трансперенсі Інтернешнл Україна та її проекти стали темою понад 1500 публікацій в українських і міжнародних засобах масової інформації. Запрацював оновлений сайт Трансперенсі Інтернешнл Україна. Трансперенсі Інтернешнл Україна провела масштабну конференцію «Декорупція України» з високим рівнем представництва стейкхолдерів (керівництво НАБУ, САП, АРМА, Мін’юст, МЕРТ тощо).

Річний звіт Трансперенсі Інтернешнл Україна