Трансперенсі Інтернешнл Україна передала портал звітності підприємств ProZvit державі. Це вже четвертий цифровий продукт, яким організація поділилася з українцями. Раніше ГО адмініструвала та передала державі системи Prozorro, Prozorro.Продажі та eHealth.

Портал Prozvit дає змогу ознайомитися з базовою статистикою кількості державних підприємств та їхніми фінансовими результатами. ДП подають до бази Міністерства економіки фінансову звітність, яку ТІ Україна візуалізувала через аналітичний портал.

Організація розробила портал онлайн-аналітики ДП ProZvit спільно з командою підтримки реформ Мінекономіки та за сприяння міжнародної спільноти, насамперед GIZ та ПРООН в Україні.

На наш погляд, відкритість і прозорість фінансової інформації має бути одним із найважливіших пріоритетів у діяльності ДП. Саме тому вважаю знаковою передачу порталу Prozvit державі. Це ніби сигнал, що уряд готовий працювати прозоро та підзвітно з підприємствами, зокрема у питаннях приватизації та оренди”, — розповів виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик.

Також завдяки порталу кожен журналіст чи експерт може перевірити, наскільки збитковим чи прибутковим є те чи інше підприємство. А це вже додаткова можливість для контролю громадськістю того, що відбувається в нашій країні.

Нагадаємо, станом на вересень 2021 року в Україні  налічується понад 3500 підприємств, більшість з яких збиткові. Один зі способів оптимізувати їхню діяльність — приватизація. У зв’язку з цим держава кілька років тому розпочала активний рух до продажу неліквідного майна. Так, лише за 9 місяців 2021-го було продано 21 єдиний майновий комплекс державних компаній на близько 509,5 млн грн.