8 липня Transparency International Ukraine передала другу базу даних до держпідприємства “Прозорро.Продажі”. 

Вже сьогодні в системі “ProZorro.Продажі” відбуваються аукціони з малої приватизації, оренди та продажу майна, ліцензій на надрокористування, комерційні торги тощо. Але усі права на центральна ЦБД до цього моменту належали ГО “Трансперенсі Інтернешнл Україна” як партнеру проекту. 

У святковому бранчі з нагоди передачі другої ЦБД взяли участь  виконавчий директор Трансперенсі Інтернешнл Україна Андрій Боровик, новопризначений голова Державної митної служби Максим Нефьодов, Голова Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Ека Ткешелашвілі, консультант GIZ Світлана Мізіна та генеральний директор ДП “Прозорро.Продажі” Олексій Соболев.

“Ми бачимо, що співпраця громадських організацій, бізнесу, держави та донорів справді дають хороший результат. Адже саме так свого часу запускалися і системи ProZorro та E-Health, — зазначив Андрій Боровик. — Ми й надалі працюватимемо над відкриттям різноманітних даних та процесів, що безмовно зменшують корупційні ризики”.

“Всього три роки тому був підписаний меморандум про співпрацю. А зараз держава стає повноправним власником центральної бази даних, — додав Олексій Соболев. — Як ми бачимо, завдяки нашій спільній роботі всього за 3 роки ми разом створили та впровадили ще один прозорий механізм продажів державного майна”.

Після передачі прав ДП “Прозорро.Продажі” стане повноцінним власником системи.

ЕТС “Прозорро.Продажі” була розроблена у 2017 році для продажу активів неплатоспроможних банків за ініціативою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), Національного банку України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі та ГО “Трансперенсі Інтернешнл Україна”. У лютому 2019 року ФГВФО вже було передано першу центральну базу даних. 

За 2,5 роки на електронних аукціонах “Прозорро.Продажі” зароблено для держави понад 17,5  млрд грн, з яких: 

  • майже 82,5% складає продаж майна банків-банкрутів;
  • 10,8% надійшло від аукціонів з оренди, продажу майна комунальних і державних підприємств, а також комерційних торгів.

Отримання державою усіх прав на використання центральної бази даних дозволить й надалі прозоро та ефективно продавати, здавати в оренду державне майно через електронні аукціони. 

ТІ Україна передає базу даних до ProZorro.Продажі

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(311) "Ми бачимо, що співпраця громадських організацій, бізнесу, держави та донорів справді дають хороший результат. Адже саме так свого часу запускалися і системи ProZorro та E-Health." ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

Ми бачимо, що співпраця громадських організацій, бізнесу, держави та донорів справді дають хороший результат. Адже саме так свого часу запускалися і системи ProZorro та E-Health.

Андрій Боровик