В Україні запрацював сайт, на якому будь-хто може безкоштовно отримати детальну інформацію про закупівлі ліків та медичного обладнання у своєму регіоні. Модуль аналітики медичних закупівель збирає інформацію про медичні закупівлі з системи ProZorro з 2015 року.

BI Prozorro medical
медичний модуль аналітики публічних закупівль BI Prozorro

Новий інструмент 31 жовтня представили в Українському кризовому медіа центрі “УКМЦ” (відео). Розробниками інструменту є українське представництво глобальної антикорупційної мережі Transparency International за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

«Сфера медичних закупівель у всіх країнах дуже сприятлива для корупції […], тому у даному випадку суспільний контроль є критично необхідним. Лише включення людей у цей процес дає отримати максимальний результат. Жоден чиновник не змінить систему, якщо не має підтримки проактивних громадян», – сказав Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Тransparency International Україна.

Фото УКМЦ

“Щоб ми могли ефективно закуповувати, нам треба знати ситуацію на ринку[…]Раніше, щоб зрозуміти, наприклад, скільки парацетамолу закупила вся країна та скільки планувала закупити, які були ціни, лікарні, виробники – нам треба було б витратити кілька місяців на відправлення та обробку запитів. Сьогодні відповідь на це питання можна отримати за кілька секунд. Це допомагає більш ефективно формувати закупівельні стратегії”, – розповів на презентації інструменту Віктор Нестуля, виконуючий обов’язки генерального директора ДП «Медичні закупівлі України».

Модуль відображає інформацію про закупівлі товарів медичної сфери: лікарських засобів та обладнання. Дані підвантажуються з електронної системи ProZorro з 2015 року. Закупівельниками є лікарні, департаменти охорони здоров’я, школи, військові частини і всі, хто купував медичне обладнання чи ліки.

Модуль аналітики медичних закупівель дозволяє будь-кому подивитись, хто і в якій кількості купував ліки. Пошук здійснюється за назвою діючої речовини.

За допомогою інструменту представники Міністерства охорони здоров’я зможуть оперативніше відслідковувати, що відбувається на ринку медичних закупівель. Департаменти охорони здоров’я зможуть знаходити лікарні, які проводять закупівлі неефективно.

Також корисувачі зможуть порівняти ціни на конкретну діючу речовину, які з них закуповуються частіше, а які – рідше. Або подивитись, чи нема у регіоні поділу ринку між кількома фірмами.

Модуль дає можливість фільтрувати лікарські засоби за типом: гомеопатія, рослинного походження, чи входить в Національний перелік основних лікарських засобів.

Для полегшення користування інструментом розробники створили у Facebook відкриту групу, де будь-хто може задати питання та слідкувати за оновленнями.