У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №8041, який може зобов’язати замовників обґрунтовувати очікувану вартість закупівель довідкою про середній рівень цін на ринку. Ми закликаємо не підтримувати цю ідею.

Згідно із законопроєктом, щоб оголосити закупівлю, замовникам потрібно буде взяти довідку у Міністерства економіки про середню ціну на те, що вони планують придбати. Так автори ідеї пропонують боротися з випадками завищення очікуваної вартості. Адже її треба буде визначати на основі інформації з довідки.

Однак таке нововведення містить корупційні ризики, адже фактично віддає в ручне управління питання:

  • чи видавати таку довідку;
  • яку ціну в ній зазначати.

Крім цього, норма створить значне навантаження на Мінекономіки і в умовах війни та швидкого зростання цін буде особливо беззмістовною.

“Така ініціатива значно ускладнить оголошення закупівель замовниками і призведе радше до їх затягування, ніж до економії коштів. До того ж, це нагадує бажання повернутися до часів Тендерної палати України, коли публічні закупівлі були корумповані, і замовники були змушені платити за документи, без яких неможливо провести закупівлю”, відзначає заступник виконавчого директора ТІ Україна з питань інноваційних проєктів Іван Лахтіонов.

Цей документи може стати обов’язковим для оголошення спрощених закупівель, відкритих торгів (включно з євроторгами), рамкових угод, конкурентних діалогів та торгів з обмеженою участю. Для прикладу, у 2021 році таких закупівель було майже 580 тисяч.

Законопроєкт №8041 потрібно відхилити.

А ідеї змін у правилах публічних закупівель мають бути обґрунтованими та виваженими.

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Трансперенсі Інтернешнл Україна і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(236) "Така ініціатива значно ускладнить оголошення закупівель замовниками і призведе радше до їх затягування, ніж до економії коштів." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Така ініціатива значно ускладнить оголошення закупівель замовниками і призведе радше до їх затягування, ніж до економії коштів.

Іван Лахтіонов