Протягом останніх місяців на окремих представників керівництва Антимонопольного комітету України чиниться тиск. Причина — їхня професійна позиція щодо стану ринку випуску та проведення лотерей в Україні. Зокрема, співробітники АМКУ звертають увагу на монополію одного з учасників цього високоприбуткового ринку.

Занепокоєння українського представництва глобальної антикорупційної мережі Transparency International викликали наступні факти. 16 лютого відбулася урядова нарада присвячена проблемі лотерейного ринку України. В порядку денному засідання був запланований виступ Державного уповноваженого АМКУ Агії Загребельної. Однак з невідомих причин Перший віце-прем’єр-міністр-міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів фактично позбавив представника Антимонопольного комітету права виступу і, навіть, змусив залишити залу.

За тиждень після цього інциденту Державний уповноважений АМКУ заявила, що володіє інформацією про заплановані обшуки в її оселі та на робочому місці. За версією чиновниці, такі дії мали унеможливити її участь в засіданні Комітету 22 лютого, яке мало бути присвячене проблемам лотерейного ринку. Варто зазначити, що в день засідання під стінами Антимонопольного комітету невідомі організували вуличну акцію, схожу на замовну. Організатори мітингу, ймовірно, мали на меті дискредитацію анонсованих зусиль Антимонопольного комітету, скерованих на унеможливлення монополії на ринку лотерей.

 

Ми закликаємо урядовців, народних депутатів та правоохоронні органи припинити тиск на керівництво Антимонопольного комітету та надалі, при обговоренні різних аспектів державної економічної політики, дотримуватися засад ділової етики. Пропонуємо представникам Уряду детально опрацювати аргументи АМКУ, викладені в  звіті, що стосується згаданої проблематики, та за результатом детального ознайомлення та експертного обговорення прийняти необхідні рішення для підвищення конкурентності у сфері лотерейного бізнесу.

Контакт для медіа: Олександр Аргат,

керівник департаменту комунікації

Transparency International Україна

м.т. 093 844 24 81

e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org


Завантажити прес-реліз