21 серпня відбудеться засідання Кабміну, на якому може вирішитися доля реформи банкрутства. Чому ТІ Україна закликає уряд не приймати сумнівної постанови та які загрози несе цей документ?

У квітні цього року Верховна рада ухвалила новий Кодекс з процедур банкрутства. Нарешті продаж майна боржників в електронній торговій системі на онлайн-аукціонах став можливим. Утім Мін’юст підготував проект постанови для Кабміну, який може провалити реформу банкрутства. 

Ідеться про правила для учасників ринку, аби визначити процедуру продажу майна та обрати адміністратора системи, в які усе й продаватиметься.  

20 серпня ТІ Україна взяла участь у круглому столі з обговорення проекту Постанови Кабміну щодо продажу майна боржників-банкрутів, який організувала  Асоціація Правників України.

Стало зрозуміло, що професійну спільноту турбує можливий зрив реформи банкрутства. Зокрема через те, що Мінюст “вів закриту гру” при підготовці проекту постанови. Відомство не залучало профільні міністерства (Мінекономрозвитку та Мінфін), експертів і громадськість. Як наслідок, зазначають учасники ринку, до Кабміну надійшов неякісний документ, який не можна ухвалювати в такому вигляді! 

Якщо коротко, то ключові стейкхолдери в реформі банкрутства вийшли на такі висновки:

  • порядок передбачає монополію Мінюсту у цій сфері.

Для проведення конкурсу з відбору адміністратора торгової системи Мін’юст хоче створити свою конкурсну комісію, призначити її голову та визначити склад з представників Мін’юсту.  

  • самі конкурсні умови для відбору адміністратора були дискримінаційними, принаймні в останній публічній версії.

До потенційного адміністратора торгової системи є вимоги мати не менше трьох років досвіду проведення аукціонів, або мати трьох працівників колл-центру.

  • не чітко прописані визначення, що стосуються проведення аукціонів 

У пропонованій версії Постанови неналежно виписані процедури і термінологія окремо для англійського (для підвищення ціни) та голландського (для пониження ціни) аукціонів.

На заході представник Мін’юсту запевнив, що частину зауважень експертів було враховано. Втім, останньої версії Постанови ніхто з учасників круглого столу не бачив.

Раніше інноваційно-експертний центр ТІ Україна вже звертався до Секретаріату КМУ та Міністерства юстиції і закликав дотримуватися принципів прозорості, загальнодоступності, недискримінації та гарантування доступу до інформації всім охочим при відборі майбутнього адміністратора.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(336) "Для проведення конкурсу з відбору адміністратора торгової системи Мін’юст хоче створити свою конкурсну комісію, призначити її голову та визначити склад з представників Мін’юсту.  " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Для проведення конкурсу з відбору адміністратора торгової системи Мін’юст хоче створити свою конкурсну комісію, призначити її голову та визначити склад з представників Мін’юсту.