Біль, який відчувають жителі українських міст, часто схожий: погана інфраструктура, відсутність гарячої води… І довгобуди.

Напевно, в кожному місті є об’єкт інфраструктури, який або ніяк не збудують, або ніяк не відремонтують, щоб цим можна було по-людськи користуватися. І тягнеться це роками, а часом і десятиліттями. Усім своїм виглядом ці довгобуди дратують місцевих жителів і стають символами втрачених можливостей. Наприклад, можливості дістатися з точки А до точки B швидко і комфортно.

Подільсько-Воскресенський міст у Києві мав би не лише розвантажити місто, а й подарувати киянам метро на Троєщину. Але будується він ще з 1993 року, з довгими та короткими перервами. Станом на 2017 рік Подільський міст був збудований наполовину, на це було витрачено понад 5 мільярдів гривень, а ще 6 мільярдів потрібно було на завершення проєкту. Зараз тривають активні роботи: нещодавно на мосту демонтували тимчасові опори, які довго псували подільський краєвид. Проводяться нові тендери. Наприклад, на будівництво нового житла для власників дач з Русанівських та Воскресенських садів, через які пролягатиме міст. Авторух новим мостом мер Києва Віталій Кличко обіцяє запустити до кінця 2020 року.

Центральний (Новий) міст у Дніпрі закрили на реконструкцію ще 2017 року, і планували її завершити до кінця року. Та під час ремонту постійно виникали скандали з підрядником, а кошторис зріс майже на третину. За словами мера Дніпра, порушено щонайменше сім кримінальних справ щодо ремонту моста. Зокрема зразки бетону з мосту вже перевіряє дніпропетровська прокуратура. Ба більше — президент Володимир Зеленський та мер Дніпра Борис Філатов уклали парі: якщо міст не відремонтують до 14 вересня, то мер має піти з посади.

Перший камінь опір нового мосту в Запоріжжі заклали ще 2004 року. 2009, 2012, 2013, 2019 — роки, які минали в обіцянках політиків щодо завершення будівництва мосту. Влада змінюється, але незмінними залишаються тільки обіцянки добудувати його впродовж своєї каденції.

Новий міст через Бистрицю Солотвинську — найдорожче будівництво в Івано-Франківську за період незалежності. Мер міста Руслан Марцінків та його команда одразу почали комунікувати будівництво нової переправи як власний політичний проєкт. “А скільки кілометрів має цей міст?” — спитав Володимир Зеленський Руслана Марцінківа, коли мер попросив з державного бюджету 150 мільйонів гривень. Річ у тім, що вартість моста постійно зростає та швидше за все перевищить півмільярда гривень. Як так сталося — в статті наших партнерів з Антикорупційної Платформи: http://bit.ly/2YXygn0

Своя історія про довгобуди, напевно, є в кожному великому місті. Всі ці випадки спонукають більше стежити за закупівлями. І знаходити там для себе пояснення: чому державі постійно бракує коштів, і чому так багато об’єктів інфраструктури так і залишаються довгобудами.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(320) "Усім своїм виглядом ці довгобуди дратують місцевих жителів і стають символами втрачених можливостей. Наприклад, можливості дістатися з точки А до точки B швидко і комфортно. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Усім своїм виглядом ці довгобуди дратують місцевих жителів і стають символами втрачених можливостей. Наприклад, можливості дістатися з точки А до точки B швидко і комфортно.