Transparency International  Secretariat

Берлін, 19 січня 2017. У грудні 2016 року німецьким депутатом було скликано зустріч щодо отримання членом Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) від Італії 2,3 млн. євро за фальсифікацію голосування за резолюції Асамблеї, що стосувалися Азербайджану. Зустріч відбулася за участю представників організацій громадянського суспільства (Amnesty International, Human Rights Watch), а також Європейської ініціативи стабільності (ESI).

Вперше цей випадок був публічно представлений у розслідуванні «Ікорна дипломатія» 2013 року, але після того не відбулося нічого, що могло змінити дану ситуацію. А також не була зібрана належна кількість документів у цій справі. Державне телебачення Італії оприлюднило це відео (італійською мовою), після чого через кілька тижнів з’явилося продовження розслідування під назвою «Ікра ІІ» / Caviar II. Наразі у справі достатньо зібраних та підтверджених документів. Існують підстави вважати, що багато членів ПАРЄ отримали хабар за голосування проти звіту, підготованого депутатом Європарламенту (від Німеччини) щодо порушення прав людини в Азербайджані. У тому числі депутатів західноєвропейських держав (зокрема, Чехії, Італії, Франції, Польщі, Іспанії та Великобританії, а також Естонії та Латвії). Насправді представники ESI, що ретельно стежать за подіями у Раді Європи, вражені, що ПАРЄ та інші організації Ради Європи настільки сильно втягнуті в корупційні діяння.

Сьогодні Transparency International та шість європейських представництв глобального руху закликало трьох вищих посадовців Ради Європи розслідувати серйозні заяви щодо корупції в цій організації. Також організація стурбована очевидною відсутністю ефективних внутрішніх антикорупційних механізмів у такій важливій європейській інституції з питань прав людини.

Transparency International, найбільше світове об’єднання по боротьбі з корупцією, вимагає рішучої відповіді від Генерального секретаря Турб’єрна Ягландна щодо заяв про корупцію в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), зроблених ESI.

У своєму дослідженні ESI стверджує, що протягом багатьох років Азербайджан здійснював надмірний вплив на діяльність Ради Європи у голосуваннях з питань прав людини. В тому числі нібито шляхом передачі величезних сум грошей та інших вигідних пропозицій ключовим парламентарям.

«Будь-яке розслідування порушень Кодексу поведінки і подальші дії залишаються повністю на розсуд Голови Асамблеї та під повним контролем парламентаріїв», –  йдеться у листі, який було також підписано шістьма національними відділеннями Transparency International у Чехії, Франції, Італії, Латвії, Іспанії та Великобританії. Має бути забезпечений ефективний та незалежний  механізм для розслідування корупції у згаданій організації.

У свою чергу менеджер з міжнародних зав’язків Transparency International Україна Анастасія Козловцева зазначила: «Сподіваюся, що ця історія слугуватиме прикладом для української делегації в ПАРЄ. Вона не має повторювати помилок італійських колег, а навпаки бути взірцем проголошених цінностей ЄС, що полягають у рівності та верховенстві права. Українці вже показують приклад для інших європейців у багатьох аспектах. Нехай робота нашої делегації в ПАРЄ буде цьому підтвердженням».

Transparency International закликає Генерального секретаря Ради Європи Турб’єрна Ягландна, голову Комітету міністрів Іоанніса Касулідісаі, президента Парламентської асамблеї Педро Аграмунта Фон Де Мора вжити наступні конкретні кроки:

  • Публічно заявити, що в Раді Європи немає місця для корупції.
  • Підтримати створення в ПАРЄ спеціальної структури відповідно до найкращих міжнародних стандартів, щоб забезпечити дотримання її членами високих стандартів етики. Спеціальна структура, в тому числі незалежний офіс Ради Європи з питань етики з командою слідчих, які відповідатимуть перед незалежною радою, була б корисним рішенням у випадку нинішнього вакууму в управлінні.
  • Організувати незалежне розслідування на чолі з експертом для вирішення відповідних питань, у тому числі обставини голосування ПАРЄ щодо політичних ув’язнених у січні 2013 року та поведінки членів азербайджанської делегації.

«Вкрай важливо підготувати надійну та чесну відповідь щодо питання політичних в’язнів», – стверджують автори відправленого сьогодні листа.

Листи можна завантажити за посиланнями

 TIS_Council of Europe_190117

2017 01 19_CoE_Agramunt

2017 01 19_CoE_Jagland

2017 01 19_CoE_Kasoulidis

За додатковою інформацією звертайтеся до

Кріса Сандерса / Chris Sanders
T: +49 30 34 38 20 666
E: [email protected]