Глобальна антикорупційна мережа Transparency International та представництво руху TI в Україні рішуче закликають народних депутатів відмовитися від голосування за проект закону #6220, який зводить нанівець розслідування НАБУ проти корупціонерів.

Голова глобального антикорупційного руху Transparency International Хосе Уґас розкритикував спроби українських парламентарів знищити новостворений антикорупційний орган. «Інформація про спроби прийняти законопроект №6220 в Україні на цьому тижні є дуже тривожною. Новий закон вимагає ухвалення положень, що змусять Національне антикорупційне бюро закрити кримінальні справи, а також позбавить їх можливості проводити незалежну діяльність. Це може бути шкідливим для поточних і майбутніх розслідувань корупційних злочинів та може допомогти корупціонерам залишитися безкарними. Якщо члени парламенту мають серйозні наміри стосовно боротьби з корупцією та захисту громадських інтересів, то вони повинні відхилити законопроект у його теперішній редакції. Для зрушень у сфері боротьби з корупцією в Україні дуже важливо, щоб НАБУ залишалося вільним від політичного втручання та мало право самостійно розслідувати корупційні злочини».

Норми коаліційного законопроекту #6220 передбачають, що детективи НАБУ не зможуть розслідувати злочини топ-корупціонерів, якщо раніше інші правоохоронні органи вже закрили справи за цими ж обставинами. Днями посли «Великої сімки» висловили стурбованість ризиками для боротьби з корупцією, що містить цей законопроект. Народні депутати вже підтримали ЗП#6220 у першому читанні. 17 травня комітет з питань правоохоронної діяльності розглядатиме правки до другого читання, а вже у четвер відбудеться голосування за проект закону.

16 травня біля Верховної Ради громадські антикорупціонери з ТІ Україна, Реанімаційного пакету реформ, Центру протидії корупції та Автомайдану провели акцію проти законопроекту. Перевдягнені в катів антикорупційні активісти із символікою парламентських фракцій облаштували шибеницю з написом «законопроект №6220», що символізує знищення народними депутатами НАБУ.

Громадські антикорупціонери впевнені, що ЗП#6220 є спільним компромісом найбільших парламентських фракцій, які прагнуть згорнути антикорупційну реформу в Україні.