До порядку денного ВРУ цього тижня включене питання моніторингу публічних закупівель, що має бути врегульоване законопроектом №4738-д. Раніше (22 березня) проект схвалив Комітет з питань економічної політики ВРУ. Документ підготували на основі законопроекту №4738 (автори: Кошелєва А., Іванчук А., Матківський Б.). Доопрацьовувала проект закону робоча група, до якої увійшли представники зацікавлених державних органів а також міжнародні та громадські організації. А саме: Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Міністерство фінансів, Рахункова палата, Державна аудиторська служба України (ДАСУ), Антимонопольний комітет, проект ЄС “Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС” та Transparency International Україна.

Основна концепція моніторингу закупівель полягає в тому, що представники ДАСУ будуть здійснювати аналіз процедур закупівель та надавати висновки, які мають на меті усунення можливих порушень законодавства, без того, щоб призупиняти саму процедуру закупівель. При цьому, замовники отримають можливість надавати пояснення чи аргументовані заперечення, а також оскаржувати висновки ДАСУ в суді. Органи ДАСУ зможуть проводити перевірку окремих процедур закупівлі, якщо замовники не заперечуватимуть проти цього, або якщо їх заперечення будуть необґрунтованими.

Згідно із законопроектом, обмін інформацією між контролюючим органом та замовником під час моніторингу здійснюється в електронній формі та розміщується в системі електронних закупівель (ProZorro). Водночас, прикінцевими положеннями законопроекту передбачений перехідний період, під час якого збережеться паперове листування між ДАСУ та замовниками. Він триватиме до моменту технічного врегулювання електронного обміну інформацією під час моніторингу (до 3 місяців).

За пропозицією ТІ Україна, яка відображена в законопроекті, одним з основних критеріїв для початку моніторингу процедури закупівлі є показник ризик-індикатору закупівлі. Варто зазначити, що методика використання ризик- індикаторів успішно реалізована для аналізу допорогових закупівель, що здійснюються через систему ProZorro. Ідея застосування ризик-факторів полягає в автоматичному відборі процедур закупівель, що мають бути досліджені на підставі певних показників, на які реагує електронна система.

Незважаючи, на певні ризики щодо ефективної реалізації функції моніторингу, які створює можливість судового оскарження висновків ДАСУ та брак норми про необхідність реагування органів ДАСУ на звернення громадських організацій (як підстави для проведення моніторингу), запровадження механізму оперативного контролю через аналіз процедур закупівель має бути реалізовано. За результатами аналізу законопроекту №4738-д, ТІ Україна в цілому підтримує необхідність його прийняття, з метою правового врегулювання процедури моніторингу закупівель, що здійснюється органами ДАСУ.