22 березня 2017 року Дніпропетровський окружний адміністративний суд ухвалив рішення щодо закупівель UA-2017-02-27-001713-a, UA-2017-02-27-001567-a в системі ProZorro. На цих тендерах Міністерство оборони планувало придбати авіаційне паливо на загальну суму 573 млн. грн. Згідно з ухвалою, суд заборонив Міноборони, а також ДП “Прозорро”, як адміністратору системи, здійснювати будь-які дії щодо подальшого проведення електронного аукціону.

Не вдаючись тут в детальний юридичний розбір позовної заяви учасника, звертаємо увагу на наступне.

Вважаємо некоректним предмет клопотання про забезпечення позову. Адже, заявник вимагав від суду змусити ДП “Прозорро” не вчиняти будь-які дії щодо проведення аукціону. Тоді як законом визначено, що електронна система ProZorro діє автоматично і в її роботу неможливо втручатися.

Переконані, що учаснику, який подав позов, насправді, ніщо не заважало брати участь у закупівлі.

ТІ Україна трактує рішення Дніпропетровського окружного адмінсуду, як небезпечний прецедент спроби втрутися у відлагоджену роботу електронної системи публічних закупівель, засади якої гарантують захист прав кожного учасника. Вбачаємо у діях заявника спробу знайти “шпарини” в законодавстві замість чесної конкуренції.

Також виступаємо за підвищення рівня експертності українських суддів у галузі публічних закупівель. Рекомендуємо залучати до судових процесів відповідних фахівців.