Представництво міжнародної антикорупційної мережі Transparency International в Україні вважає неприпустимим політичне переслідування громадських антикорупційних організацій та цькування окремих активістів, що борються з корупцією. Черговою спробою тиску стало відкриття податковою міліцією кримінального провадження проти керівників Центру протидії корупції.

Про це стало відомо із заяви ЦПК. Як повідомляється, юристи Центру протидії корупції у відповідь на інформаційний запит дізналися, що з 9 червня 2017 року триває слідство проти їх організації. При цьому ані статті кримінального кодексу, ані підстав для порушення кримінальної справи, ані суті претензій до ЦПК не було озвучено.

На думку Ярослава Юрчишина, виконавчого директора Transparency International Україна, подібні дії податкової є тиском на громадський сектор: «Зважаючи на останні вкрай негативні тенденції щодо переслідування громадських антикорупціонерів, ТІ Україна розглядає дії правоохоронних органів проти ЦПК як елемент силового тиску. Ми закликаємо владу утриматися від використання контролюючих функцій з метою цькування громадських активістів».

Переслідування та дискредитація громадського сектору за останній рік стали системними. Кампанія проти ЦПК розпочалася у травні цього року з демонстрації Народним депутатом України від партії «Народний фронт» Павлом Пинзеником відео з обвинуваченнями організації у порушенні податкового законодавства. Усі закиди представника НФ у ЦПК спростували і подали в суд на народного депутата.

Не лише діяльність ЦПК викликає неадекватну реакцію влади. Так, у відповідь  на вимоги ТІ Україна щодо належного судочинства стосовно повернення активів колишнього режиму українське представництво міжнародної мережі Transparency International Україна піддається постійному тиску та звинуваченням то у «дезінформації» з боку Генпрокурора, то у «зриві оборонного замовлення» від Голови оборонного комітету ВР.

Transparency International Україна заявляє, що подібний рівень «взаємодії» влади та громадянського суспільства є неприпустимим і повністю повторює методи колишнього режиму. Тиск, переслідування, дискредитація у відповідь на критику є негативною ознакою «згортання» демократичних процесів і викликає серйозні занепокоєння у європейській Україні.

Ми закликаємо владу припинити використовувати силові методи та залякування у бік громадського сектору, адже значна частина прогресу, досягнутого Україною на антикорупційному фронті, була можлива саме завдяки взаємній роботі влади та громадськості.

#

Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна

м.т. 050-352-96-18,

e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org