Transparency international Ukraine в рамках програми Transparent cities розпочинає роботу над проектом «Прозорість та доброчесність публічного сектору».

Головною метою цього проекту є підвищення рівня антикорупційної практики та прозорості на рівні міста в інвестиційній сфері.

Робота розпочнеться з розробки стандартних показників для вимірювання прозорості, наявних інструментів та можливостей у інвестиційному секторі. Для того, щоб відобразити реальну потребу інвесторів, проводяться консультації з підприємствами та міськими урядами (спеціальними підрозділами), які працюють із залученням інвестицій. Буде перевірено наявність антикорупційних програм для державних підприємств, існуючу та опубліковану політику щодо конфлікту інтересів у міських радах, а також чи проводиться належна перевірка діяльності підприємств міста. Планується розробити щонайменше 10 індикаторів, що відображають прозорість інвестиційної сфери.

На наступному етапі експерти проаналізують 100 міст (найбільших за кількістю населення) за розробленими індикаторами. Результати будуть представлені в Києві та ще 5 містах для всіх зацікавлених сторін: для бізнесу та бізнес-асоціацій, органів місцевого самоврядування та активістів.

У рамках цього проекту буде встановлено стандарт інвестиційної прозорості для органів місцевого самоврядування, оцінено 100 найбільших міст України та представлено результати для всіх зацікавлених сторін.

Також планується підготовка та презентація аналітичного звіту із рекомендаціями для міст.
Наразі спільно з представниками бізнес асоціацій ведеться плідна робота над виробленням індикаторів, за якими буде проводитися оцінка прозорості інвестиційної сфери.

В результаті, після закінчення проекту, підприємствам буде легше інвестувати на місцевий рівень; корупційні ризики буде зменшено; органи місцевого самоврядування будуть прагнути до більшої прозорості та чіткого розуміння того, як це досягти; громадяни та активісти будуть створювати нагляд та захищати найкращі практики прозорості у цьому секторі.

Проект «Прозорість та доброчесність публічного сектору» впроваджується спільно з UNDP Ukraine / ПРООН в Україні за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.