Національне представництво міжнародної антикорупційної організації Transparency International вважає небезпечним подальше відтермінування ухвалення законопроекту про антикорсуд. Зволікання з прийняттям закону ставить під загрозу подальшу співпрацю України з МВФ і створює ризики для  стабільності фінансової системи України.

Законопроект №7440 “Про Вищий антикорупційний суд”, за авторства Президента України, ухвалили в першому читанні 1 березня 2018 року. За наступні два тижні, відведені на збір поправок, народні обранці подали близько 2000 пропозицій змін положень документу. Попри те, що вже минуло два місяці з часу завершення збору поправок профільний Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя ще не розпочав процес їхнього розгляду. Реакцією на таке необґрунтоване зволікання стала заява Голови Верховної Ради на погоджувальній раді 14 травня, у якій він наголосив на необхідності почати таку роботу Комітетом вже 16 травня.

Побіжний аналіз свідчить – близько третини поправок є такими, що дублюють одна іншу. Тож, Transparency International Україна вважає, що парламент має достатньо часу для того, щоб розглянути й ухвалити закон в цілому вже наступного пленарного тижня.

Подальше відтермінування поставить під загрозу отримання Україною наступного траншу кредитних коштів від Міжнародного валютного фонду. Нагадаємо, що МВФ неодноразово називав ухвалення закону про антикорупційний суд ключовою умовою продовження співпраці з Україною.

Звертаємо увагу на те, що фактична бездіяльність Комітету суперечить публічним заявам, як Президента України, так і Прем’єр-міністра. Керівництво держави закликало парламент ухвалити закон найближчим часом і звертало увагу на залежність перспективи наступного траншу від МВФ від результативності цього голосування. Порушення зобов’язань України, яке ймовірно зірве отримання коштів МВФ (а відповідно унеможливить макроекономічну допомогу від Євросоюзу та кредитування Світовим банком), за розрахунками економічних експертів, вже у серпні цього року може створити умови для кризових явищ у фінансовій сфері України.