9 листопада 2017 року у Верховній Раді запланований розгляд законопроекту №4738-д “Про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі” та деяких інших законів України щодо здійснення моніторингу закупівель“. Закликаємо депутатів віддати голоси за цей документ.

У разі ухвалення закону Державна аудиторська служба України отримає чіткі повноваження для моніторингу закупівель, які здійснюються через електронну систему ProZorro. Зокрема, буде врегульовано порядок перевірок замовників. Важливою інновацією стане система автоматичних ризик-індикаторів. Вона сигналізуватиме аудиторам про наявність порушень в тендерах. При тому, індикатори спрацьовуватимуть на основі математичних формул та обраховуватимуться без втручання людини, що мінімізує корупційні ризики.

Ухвалення законопроекту 4738-д є нагальною потребою на шляху реформи публічних закупівель. Адже, практика 2016-2017 року засвідчила, що самої лише прозорості для подолання корупції у цій сфері недостатньо. Без належного контролю замовники та учасники закупівель намагаються повернути корупційні схеми з тендерного минулого країни. При тому, не соромляться факту, що свідчення цих оборудок тепер доступні кожному, у кого є Інтернет. До такого стану призводить безкарність. Державна аудиторська служба України визначена тим органом, який має здійснювати моніторинг публічних закупівель. Однак, як це не парадоксально, досі не мала визначених законом повноважень для впливу на порушників.

Звертаємо увагу на те, що законопроект №4738-д підтримує експертне середовище та Уряд. З огляду на це, важаємо, ухвалення цього закону  одним з пріоритетів поточної парламентської сесії.