Transparency International Україна закликає Національне антикорупційне бюро України розпочати досудове розслідування щодо приховування інформації про наявність у голови ДФС Романа Насірова британського громадянства з 2012 року.

Насіров вніс завідомо неправдиві відомості до офіційних документів й надалі використовував “підробку” для отримання допуску до державної таємниці. У діях голови ДФС вбачаються ознаки злочину, передбачених частиною 1 статті 366 КК України.

Публікуємо повний текст листа.

Директору
Національного антикорупційного бюро України
Ситнику А.С.

Заява про кримінальне правопорушення

З інформації, оприлюдненої Національним антикорупційним бюро України (НАБУ), вбачається, що голова Державної фіскальної служби Насіров Р.М., якого НАБУ підозрює у завданні збитків державі на суму понад 2 млрд грн, має громадянство Великої Британії.
Зокрема, у офіційному листі, отриманого НАБУ 6 березня від Національного агентства з боротьби зі злочинністю Великої Британії (NCA) повідомляється, що голова ДФС Роман Насіров є власником паспорта Великої Британії з травня 2012 року.
Насіров Р.М. з травня 2015 року очолює Державну фіскальну службу України, у роботі якої використовується інформація, що становить державну таємницю, а у складі служби (як в центральному апараті, так і у регіональних управліннях) діють підрозділи охорони державної таємниці. З огляду на це, Насіров Р.М., після призначення на посаду голови ДФС, з метою належного виконання своїх службових обов‘язків, повинен був обов‘язково у встановленому порядку отримати допуск до держаної таємниці.
Обставини відносин з іноземними державами та їхніми громадянами та, особливо, перебування у громадянстві інших країн повинні зазначатись у анкеті особи, яка претендує на оформлення допуску до державної таємниці.
У той же час, у випадку з зазначенням Романом Насіровим у відповідних офіційних документах правдивої інформації про перебування у громадянстві іншої країни, допуск до державної таємниці йому не міг бути наданий, оскільки ці обставини підлягають обов‘язковій перевірці згідно вимог статей 23, 24 Закону України “Про державну таємницю”.
Таким чином, з наведених даних випливає, що Роман Насіров, перебуваючи на посаді голови Державної фіскальної служби України, тобто будучи службовою особою, вніс завідомо неправдиві відомості до офіційних документів та в подальшому використав такі завідомо підроблені документи для отримання допуску до державної таємниці.
Вважаємо, що у діях голови ДФС Романа Насірова вбачаються ознаки злочинів, передбачених частиною 1 статті 366 КК України, а саме: внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей та видача завідомо неправдивих офіційних документів.
Згідно частини 1 статті 214 КПК України, Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Згідно частини 4 статті 214 КПК України, Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов’язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.
Згідно абзацу 3 пункту 3 частини 5 статті 216 КПК України, детективи Національного антикорупційного бюро України з метою попередження, виявлення, припинення та розкриття злочинів, які віднесені цією статтею до його підслідності, за рішенням Директора Національного антикорупційного бюро України та за погодженням із прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури можуть також розслідувати злочини, які віднесені до підслідності слідчих інших органів.
Вважаємо, що розслідування згаданих у цій заяві кримінальних правопорушень саме детективами НАБУ може забезпечити виявлення та розкриття злочинів, які віднесені до підслідності бюро.
На підставі викладеного, керуючись статтею 214 КПК України,
ПРОСИМО:
Внести викладені у заяві відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та за погодженням із прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури розпочати досудове розслідування факту вчинення головою Держаної фіскальної служби України Насіровим Романом Михайловичем дій, які містять ознаки злочину, передбаченого частиною 1 статті 366 КК України.
Повідомити у встановленому законом порядку про початок досудового розслідування.

З повагою,

Ярослав Юрчишин
Виконавчий директор
Transparency International Ukraine

 кан заяви