Transparency International Україна закликає учасників процесу передання в управління приміщень у БЦ «Гуллівер» дотримуватися вимог закону та не заважати АРМА виконувати, покладені на агентство функції.

Ухвалою суду від 28-го вересня 2017 року арештовані активи, що, за словами головного військового прокурора України, належать екс-міністру доходів та зборів Олександру Клименку, передано в управління Національному агентству з питань і виявлення, розшуку та управління активами одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Серед переданих у справі Клименка активів є і три поверхи торгівельно-розважального центру «Гуллівер» в Києві. Відповідно до Державного реєстру прав на нерухоме майно, 31, 32  та 33 поверхи комплексу перебувають у власності товариства з обмеженою відповідальністю «ЮНІСОН ГРУП». На момент накладення арешту ці приміщення здавалися в оренду, в тому числі редакції «Вести».

З моменту отримання ухвали суду Національне агентство здійснило декілька спроб фактичного зайти на територію офісних приміщень в «Гуллівері» та забезпечити виконання вимог законодавства. І тільки зранку 8 лютого 2018 року представникам АРМА, Головної військової прокуратури ГПУ та Національній поліції вдалось подолати перешкоди та фізичний супротив від орендарів цих приміщень та невідомих, які підтримували їх.

Transparency International Україна наголошує, що відповідно до чинного законодавства України, прямою функцією Національного агентства є здійснення управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, на підставі ухвали слідчого судді або суду. Блокування доступу представникам АРМА до арештованих активів і перешкоджання компанії-управителю здійснювати свої функції щодо управління майном є незаконним кримінально карним діянням.

Ми закликаємо всі сторони процесу дотримуватися чинного законодавства і не перешкоджати іншим виконувати законні функції.

Transparency International здійснює підтримку Національного агентства в рамках проекту «Підвищення ролі громадянського суспільства в нагляді за державними фінансами», що фінансується Європейським Союзом. Проект має на меті надати громадянському суспільству та журналістам ефективні інструменти для боротьби з корупцією, відмиванням грошей і поверненням активів для здійснення громадського нагляду за фінансами та підтримки запуску Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), а також для оновлення реєстру політично значущих осіб. Більше інформації за посиланням: https://goo.gl/SncnHJ