ТІ Україна відсвяткувала 5 років як отримала повну акредитацію учасника глобального антикорупційного руху Transparency International! Разом із міжнародними партнерами, представниками інституцій влади, громадськими організаціями, журналістами обговорювали, які вже маємо перемоги, чому навчилися та які цінності допомагали рухатися вперед.

Фото в гарній якості можна завантажити на нашому Flickr: https://flic.kr/s/aHsmJbfxsS

TI Ukraine 5 years

“Три уроки, які є найважливішими за ці п’ять років: по-перше, треба завжди йти на діалог. Ми готові говорити з усіма, допоки є можливість щось змінити. По-друге, не здаватися! Ми часто говоримо про подолання корупції, але ми в ТІ знаємо, що це неможливо. Ми можемо лише посприяти зниженню рівня корупції. По-третє, не забувати про принципи. У своїй роботі ти завжди маєш йти на якісь компроміси, але завжди існує межа, до якої ти готовий приступити. Тому важливо пам’ятати про свої принципи, з якими ви приходити всередину будь-якої системи, особливо державного органу”, — Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна.

Переглянути відеотрансляцію конференції можна на Youtube. В описі від відео є таймкоди, за якими легко й швидко перемикатися на потрібний вам виступ. На Facebook ТІ Україна також є трансляція, у коментарях під якою опубліковані цитати з виступів спікерів.

 

 

array(3) { ["quote_image"]=> string(77) "https://ti-ukraine.org/wp-content/uploads/2019/11/DSC_7076-e1573135022631.png" ["quote_text"]=> string(610) "Три уроки, які є найважливішими за ці п'ять років: по-перше, треба завжди йти на діалог. Ми готові говорити з усіма, допоки є можливість щось змінити. По-друге, не здаватися! Ми часто говоримо про подолання корупції, але ми в ТІ знаємо, що це неможливо. Ми можемо лише посприяти зниженню рівня корупції. По-третє, не забувати про принципи." ["quote_author"]=> string(86) "Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна" }

Три уроки, які є найважливішими за ці п'ять років: по-перше, треба завжди йти на діалог. Ми готові говорити з усіма, допоки є можливість щось змінити. По-друге, не здаватися! Ми часто говоримо про подолання корупції, але ми в ТІ знаємо, що це неможливо. Ми можемо лише посприяти зниженню рівня корупції. По-третє, не забувати про принципи.

Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна

Повна текстова трансляція з цитатами усіх спікерів заходу є на Twitterhttps://twitter.com/transparencyua. У цьому матеріалі ми опублікуємо лише деякі з них.

 

Хосе Угас, член Правління ТІ Україна:

Я знаю принципи, що допоможуть подолати топкорупцію. Перший з них — політична воля. Якщо немає політичної волі, дуже важко мобілізувати ресурси. Друга умова ефективності — висока внутрішня мотивація тих, хто розслідує корупційні справи. У випадку України це декілька установ, що були створені спеціально для того, щоб боротися з топкорупцією. Третя рекомендація – визначити союзників. Йдеться про інші установи, які також працюють на цьому полі разом з нами. У той час як корупціонери добре організовані, то з боку держави ми маємо установи, які погано співпрацюють між собою”.

 

 

Сандра Пернар, старший регіональний координатор Open Government Partnership (Європа):

Корупція і нерівність – основні причини протестів по всьому світу. Громадяни хочуть, щоб уряд діяв прозоро. Саме Революція Гідності стала прикладом, що надихає інші країни, як протест проти корупції. Спільнота реформаторів України стала ключовою для створення інновацій, що зробили країну лідеркою у світі у сфері прозорих закупівель. ProZorro та DOZORRO відзначені Партнерством «Відкритий уряд» протягом останніх кількох років низкою нагород”.

 

Сьюзан Фріц, Директорка місії USAID в Україні:

“Найбільше досягнення у боротьбі з корупцією за останні 5 років – це зниження толерантності до корупції з боку громадян, а також їх активна участь їх у боротьбі з корупцією. І це те, що переконує мене, що в Україні все ставатиме все краще і краще”.

array(3) { ["quote_image"]=> string(77) "https://ti-ukraine.org/wp-content/uploads/2019/11/DSC_6580-e1573136070959.png" ["quote_text"]=> string(366) ""Корупція і нерівність – основні причини протестів по всьому світу. Громадяни хочуть, щоб уряд діяв прозоро. Саме Революція Гідності стала прикладом, що надихає інші країни, як протест проти корупції"" ["quote_author"]=> string(132) "Сандра Пернар, старший регіональний координатор Open Government Partnership (Європа)" }

"Корупція і нерівність – основні причини протестів по всьому світу. Громадяни хочуть, щоб уряд діяв прозоро. Саме Революція Гідності стала прикладом, що надихає інші країни, як протест проти корупції"

Сандра Пернар, старший регіональний координатор Open Government Partnership (Європа)


Руслан Рябошапка, Генеральний прокурор України:

“Ми живемо в епоху світового тренду оновлення. Україна не виключення. Ми бачимо, що відбулися зміни в країні. І відповідно оновлюються усі органи, в тому числі антикорупційні: перезавантаження НАЗК та ВРП, новий етап у реформування судової гілки влади. Останні 2 місяці ми бачимо максимально ефективну роботу органів правопорядку. Вже відбулось вручення підозр більш ніж десятьом топпосадовцям. Єдність і наявність волі працювати разом вже дають свої результатами”.

 

Андрій Вишневський, голова Правління ТІ Україна:

“Скільки б топкорупціонерів ми не посадили, це не вплине на рівень корупції в цілому, оскільки корупція – це не лише про політиків, а і про звичну нам побутову корупцію. Топпосадовці не корупціонери за визначенням, а є такими самими людьми як і ми. Один з пріоритетів, щоб ефективніше долати корупцію, це ефективна система розподілу матеріальних благ у суспільстві. Ідеться і про податкову систему, і про систему соціальних виплат, спрямованих на зменшення нерівності у суспільстві”.

 

Євген Крук, заступник голови Вищого антикорупційного суду:

“Вищий антикорупційний суд не є репресивним органом. Ідея інституції зовсім інша. Ми повинні захистити населення від корупційних злочинів. Основною цінністю залишається людина та її права. Наразі до ВАС надійшло 130 кримінальних проваджень. На досудовому розслідуванні 1550 клопотань, і розглянуто вже близько тисячі з них. Менш ніж за два місяці роботи, від 5 вересня 2019 року, було розглянуто близько 100 апеляційних скарг”.

 

Олекса Шалайський, головний редактор сайту “Наші гроші”:

“Який сенс у новому кращому законі, якщо його просто порушують? 29 з 30 корупційних схем, які ми викрили – це було просто порушення закону, за яке можна було саджати, виганяти з роботи та виписувати штрафи”.

 

Ека Ткешелашвілі, голова Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні:

“Ми можемо побачити, що суспільство активно долучається, до антикорупційних змін. Найбільший ворог антикорупційної діяльності — це апатія. Місцеві ініціативи завжди найкраще розуміють і впроваджують інноваційні ідеї. Тому ми не лише за про впровадження найкращих європейських практик, але і за підтримку творчих та креативних ідей на місцях”.

 

Максим Грищук, заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури:

“Прокурорів мотивує також непрямий результат нашої роботи. Наприклад, коли ми розслідували справи в оборонному напрямку — фактично проводили експертизу броні БТРів для армії. Ми виявили, що броня прострілюється і відправили цілу партію на доопрацювання”.