08.11.2016

Прийшов час перевірити заповнені високопосадовцями декларації та походження задекларованих ними активів

Берлін, 8 листопада 2016 р. Глобальний антикорупційний рух та його представництво в Україні вітають завершення першого етапу е-декларування. Він полягає у наданні українському народу публічного електронного реєстру активів політиків та високопоставлених чиновників, включаючи активи Президента Петра Порошенка.

Transparency International закликає до перевірки декларацій та джерел походження задекларованих посадовцями активів та підтримує рішучість Петра Порошенка у цьому напрямку.

«Президент Порошенко дотримався своєї обіцянки щодо впровадження реєстру активів та задекларував своє власне майно. Це величезне досягнення та впевнений крок у напрямку виконання необхідних антикорупційних реформ. Антикорупційні органи України наразі потребують ресурсів для розслідування справ та притягнення до відповідальності високопосадовців за незаконне збагачення», – зазначив Хоче Уґас, голова правління Transparency International.

Перші оприлюднені активи здивували українців. Статки багатьох чиновників виявилися величезними. Вони складаються з творів мистецтва, коштовностей,  шикарних автівок та інших предметів розкоші. Зараз перед антикорупційними установами в Україні постала задача навчитися ефективно відрізняти законно нажиті блага від майна, отриманого корупційним шляхом. Це зміцнить віру українців в невідворотність покарання за корупцію.

 Transparency International закликає Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) тісно співпрацювати з громадськістю та журналістами щодо перевірки декларацій посадовців, стилю їхнього життя, джерел походження задекларованих активів та виявлення невідповідностей.

 «Ми чекаємо на результати державної перевірки інформації, зазначеної в деклараціях та звітах активістів. Одним із головних показників ми вважаємо  притягнення до відповідальності за незаконне збагачення та декларування неправдивої інформації», – зазначив Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна.

 Разом з тим, е-декларації – це лише інструмент для виявлення потенційної корупції. Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) повинно розслідувати походження задекларованих статків, використовуючи усі наявні інструменти, в тому числі автономне прослуховування телефонних розмов за рішенням суду. НАЗК повинна продемонструвати також успішні приклади стосовно намірів чиновників.

І нарешті, необхідно якомога швидше створити незалежний Антикорупційний суд з активним залученням та підтримкою міжнародних експертів. Саме він зможе  покласти край безкарності корупціонерів та неупереджено розглядати корупційні справи у найкоротші терміни. Це допоможе підтримати судову реформу, яку було розпочато 30 вересня 2016 року. Вона направлена на те, щоб зробити судову та правоохоронну системи України дійсно незалежними та гідними довіри.

Transparency International – всесвітня організація громадянського суспільства, яка веде боротьбу із корупцією, що має понад  90 національних представництв та працює більше як у 100 країнах світу.

Transparency International Україна є Представництвом глобальної антикорупційної неурядової організації  Transparency International.