У відповідь на критичну заяву антикорупційної мережі Transparency International стосовно відсутності відчутного прогресу в антикорупційних розслідуваннях щодо топ-корупціонерів колишнього режиму, Генеральний прокурор України та його прес-служба відповіли звинуваченнями в бік міжнародної організації.

 

За результатами зустрічі голови Правління Transparency International Хосе Уґаса з Генеральним прокурором України, директором Національного антикорупційного бюро та громадськістю на міжнародному воркшопі з повернення активів, очільник антикорупційної мережі під час прес-конференції та виступів у ЗМІ повідомив про те, що на сьогодні проти В. Януковича немає жодної справи у суді за обвинуваченнями саме у корупційних злочинах. У відповідь на це, прес-служба Генпрокуратури в офіційному прес-релізі опублікувала перелік підозр, які оголошено В. Януковичу та звинуватила керівника Правління глобального антикорупційного руху Transparency International Хосе Уґаса у поширенні дезінформації. При цьому, перелік оприлюднених оголошених підозр лише підтвердив тезу про те, що жодної корупційної справи в суді немає. До того ж, у ряді згаданих проваджень про підозру В. Януковичу було оголошено ще у 2014-2015 роках, що лише підтверджує справедливість зауважень голови Правління Transparency International.

Під час виступу Генерального прокурора Ю. Луценка у Верховній Раді України 24 травня 2017 року прозвучали звинувачення у бік Transparency International Україна в брехні та «грантоїдстві». Пряма цитата Ю. Луценка: «У погоні за грантами не можна дискредитувати свою країну, брешучи через вуста дуже шанованих міжнародних інституцій».

За словами виконавчого директора Transparency International Україна Ярослава Юрчишина, подібні спроби уникання аргументованої дискусії та зведення її на рівень звинувачень є деструктивними: «Ми можемо розцінити заяву Юрія Луценка як емоційну, зважаючи на його слова. За будь-яких умов Transparency International не відступиться і буде надалі вимагати справедливого покарання для топ-корупціонерів та слідкуватиме за втіленням реформи, які б емоції це не викликало у представників влади».

#

Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна, м.т. 050-352-96-18, e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі  Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше  www.ti-ukraine.org

Завантажити прес-реліз