14 червня Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив Голові Держаудитслужби розпочати ретельний аналіз роботи Антимонопольного комітету «в частині супроводження державних закупівель» шляхом проведення аудиту. Зі слів Прем’єр-міністра, зазначене пов’язано з блокуванням закупівель Антимонопольним комітетом.

Протягом останнього часу ми спостерігаємо намагання Уряду визнати роботу Антимонопольного комітету України неефективною у сфері публічних закупівель через, начебто, затягування термінів проведення процедур закупівель та їх «блокування».

Наголошуємо, що повноваження Антимонопольного комітету України регламентовані законодавством. Колегія АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель створена для розгляду скарг від учасників закупівель та діє відповідно до вимог ЗУ «Про публічні закупівлі». Зазначена Колегія сьогодні є чи не єдиним реально дієвим механізмом захисту інтересів бізнесу.

На нашу думку, доручення, яке було надано Держаудитслужбі та дії Прем’єр-міністра України стосовно Антимонопольного комітету України, є недоречними.

Визначені законодавством повноваження Держаудитслужби не дають підстав виконати доручення Прем’єр-міністра України. Повідомляємо, що відповідно до ст. 3 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», державний фінансовий аудит є різновидом державного фінансового контролю і полягає у перевірці та аналізі фактичного стану справ щодо законного та ефективного використання державних чи комунальних коштів і майна, інших активів держави, правильності ведення бухгалтерського обліку і достовірності фінансової звітності, функціонування системи внутрішнього контролю.

Враховуючи зазначене, Transparency International Ukraine не бачить законних підстав для виконання  Державною аудиторською службою України доручення Прем’єр-міністра України. Вважаємо ситуацію, що склалася, проявом тиску на Колегію АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель.

Transparency International Ukraine вкотре відзначає загалом ефективну і послідовну роботу зазначеної Колегії АМКУ.

Нагадаємо, раніше команда громадського моніторингу закупівель DOZORRO писала, що ЗМІ останнім часом неправильно трактують результати роботи Колегії АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель, функціонал системи ProZorro в частині оскарження та навпаки відмічала позитивні зрушення в роботі Колегії.

 

Контакт для медіа: Олександр Аргат, керівник департаменту комунікації Transparency International Ukraine

м.т. 093 844 24 81

e-mail: [email protected]

Transparency International Ukraine є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org