2 червня відбувся третій день співбесід в межах конкурсу з обрання керівництва САП. За результатами співбесід, вже за традицією, комісія не підтримала жодного з чотирьох кандидатів.

Володимир Гулкевич, начальник відділу Івано-Франківської обласної прокуратури був першим, кого співбесідувала Комісія вчора. В органах прокуратури працює з 1989 року.

До кандидата було багато запитань щодо невідповідностей його доходам і реальному способу життя. Наприклад, у 2015 році його витрати майже на півмільйона гривень перевищили суму доходу і попередніх заощаджень родини. Запитання щодо незадекларованого житла та іпотеки дружини на 88 тисяч доларів також залишися без аргументованих відповідей.

Дуже цікавила членів комісії участь претендента у ДТП, де він можливо залишив місце пригоди. Гулкевич пояснив це тим, що ДТП не вчиняв. А от чому поліція звернулася до нього за роз’ясненнями, пояснити не зміг, і порівняв це з протоколом на мерця. Так само він не зміг пояснити, як, маючи такий юридичний досвід, допустив подібне. Зі слів кандидата, поліцейські вчинили злочин, але він не став звертатися з заявою щодо порушення норм ККУ, хоча працює прокурором з 1989 року.

І питання для роздумів: син Гулкевича вчився в американському юридичному коледжі, де рік навчання коштує близько 44 тисяч доларів.

Як бачимо, пояснень претендента було замало, і до наступного етапу конкурсу він не пройшов. Результати проходження Гулкевичем поліграфу також викликали сумніви у Комісії.

До Ярослава Дорошенка, заступника начальника відділу Офісу генпрокурора, основні питання Комісії стосувались його феноменальної реалізації права на безкоштовне отримання земельної ділянки під Києвом. Причому такий ласий шмат землі він отримав не сам, за таким же лайфхаком ділянки отримали його родичі та друзі, причому геть поряд із його землею. Таке надбання для сім’ї організувала дружина Дорошенка, яка, на той час була в декреті, “тож мала час”. А потім, за його словами, поділилася “лайфхаком” з друзями та родичами.

А от за Адріана Дутковського, члени Комісії віддали аж 3 голоси “За”. Та не тільки вони! Венедіктова нагородила прокурора Чернівецької області відзнакою, щоправда, перед тим, як його звільнили. На питання Комісії Дутковський надавав обґрунтовані пояснення, але, як бачимо, вони не задовольнили усіх членів Комісії.

Як ми дізнались зі співбесіди з ним, Дутковський з друзями з прокуратури надбудував два поверхи квартири у Новояворівську (законно). А от у квартирі в історичному центрі Львова, яка йому дісталась у подарунок від матері, за весь час, що у вона у нього у власності, лише вікна замінив. А ще він забув про винесену йому догану.

Віталій Дюрдь — старший детектив НАБУ.  Його немає в переліку “НЕгідні очолити САП”. Єдине суттєве питання до обговорення стосувалось виплати коштів за квартиру в Гатному, яку ще навіть не збудували.

Дюрдю не вистачило одного голосу для проходження в наступний етап, його відмовився давати Андрій Гуджал через результати поліграфу. Інші члени комісії зауважили, що, відповідно до методології, єдиним аргументом при прийнятті рішення членом комісії не може бути посилання на результати проходження поліграфа. Однак навіть ризик отримання позову не втримав Гуджала від такого рішення.

Що ж, продовжуємо стежити за конкурсом. Сьогодні будуть співбесідувати Олександра Карєєва, Андрія Касьяна, Івана Кісілевича й Олександра Клименка.