Спільна заява представництва глобального антикорупційного руху Transparency International в Україні, Громадського руху ЧЕСНО, Громадянської мережі ОПОРА та Українського незалежного центру політичних досліджень щодо невідкладного переобрання 13 членів ЦВК.

Парламент повинен невідкладно переобрати 13 членів Центральної виборчої комісії. Громадянське суспільство та політичні гравці різних гілок влади ще можуть врятувати довіру до центрального органу адміністрування виборчих процесів в державі і, як результат, інституту виборів у цілому.

Неспроможність протягом останніх трьох років Верховної Ради України та Президента імплементувати дієвий та законний механізм перезавантаження майже повного складу ЦВК формує уявлення, що поточна ситуація та безрезультатні напівдії прийнятні для всіх зацікавлених сторін. Політична доцільність тримати ЦВК у стані постійної напруги і, в той же час, демотивувати її членів щодо системної роботи, участі у реформуванні виборчого законодавства чи внутрішніх перетворень є вкрай небезпечними.

Жодних перепон для оновлення складу Центральної виборчої комісії, як то національні парламентські або президентські вибори, масштабні місцеві, не існує. Натомість вручення підозри голові ЦВК Національним антикорупційним бюро України є достатньою підставою для активізації дій з боку ВРУ та Президента щодо пошуку компромісу навколо переліку кандидатур, які розглядатимуться на відповідальні посади членів комісії.

Громадські організації нагадують, що поданий Президентом Петром Порошенком в червні 2016 року список із 11 кандидатур не є досконалим, так як не відображає політичний спектр парламентських фракцій, половина з яких залишається без квоти. Кодекс належних практик у виборчих справах Венеціанської комісії визначає, що незалежність виборчих колегіальних органів може бути забезпечена саме через представництво інтересів різних політичних фракцій та груп у виборчих комісіях. Крім того, 2 місця залишаються вакантними, тож саме час переглянути список та внести зміни для якнайшвидшого голосування в Раді.

Неурядові організації звертаються до всіх фракцій, щоб останні публічно подали оновлену пропозицію кандидатів Президенту. Вкрай важливо досягнути не лише консенсусу в питанні переобрання членів ЦВК, а і запропонувати суспільству кандидатури, які відповідатимуть трьом важливим критеріям:

1) відсутність репутаційних плям; 

2) професійність;

3) політична нейтральність і самостійність.

Збалансований та ефективний склад ЦВК повинен відновити довіру до цього органу, а також сприяти проведенню чесних та демократичних виборів у майбутньому. Кожна партія та політична група, будучи при владі чи в опозиції сьогодні, мусить пам’ятати, що політичний ландшафт змінюється, а відповідальний та незалежний орган адміністрування виборів є запобіжником проти будь-яких маніпуляцій чи адміністративного ресурсу, у чиїх би руках він не опинився.