12 липня Вищий антикорупційний суд розпочав розгляд першої справи про визнання необґрунтованими активів та їхнє стягнення в дохід держави, більш відоме як цивільна конфіскація. 

Першою пташкою нової процедури став кандидат наук Ілля Кива. Щодо нього САП скерувала позов про стягнення доходів, які Кива ймовірно отримав від здачі в оренду відомої жомової ями.

На думку прокуратури, депутат одержав 1,25 млн грн необґрунтованих активів від передачі в оренду жомової ями суб’єкту господарювання з ознаками фіктивності, хоча сам політик не є власником нерухомості.

Примітно, що одразу з початком розгляду цієї справи у ВАКС вигулькнула інша справа, пов’язана з жомовою ямою, а саме – позов Киви до Юлії Павелко, який був поданий у Лохвицький районний суд Полтавської області. На думку представників Киви, він є власником такої коштовної жомової ями з 2007 року, а Павелко незаконно її придбала. На сьогодні на цей актив накладено арешт. 

Саме цей спір у Полтавській області став підставою для заявлення клопотання про зупинення розгляду справи про жомову яму у ВАКС до завершення розгляду спору у Лохвицькому районному суді. Однак за результатом сьогоднішнього засідання колегія суддів Антикорсуду вирішила завершити підготовче провадження та відмовити Киві у клопотанні про зупинення справи та перейти до розгляду по суті. 

Наступне засідання в цій справі призначено на 27 липня.

До речі, більше дізнатися про цивільну конфіскацію та умови, за яких відбувається таке стягнення, можна в нашому матеріалі: https://bit.ly/cyvilna_konfiskaciya